Hvorfor er parabener farlig?

Hvor finner man parabener?

Når det gjelder kosmetikk spiller smak ikke så stor rolle og i nesten alle kosmetikkprodukter vil man finne parabener som konserveringsmidler. I kosmetikk finner vi parabener i fuktighetskremer, anti-rynke-kremer, lip-stick, såkalt foundation, sminke, øyenskygge, sminkefjerner.

Hva betyr uten parabener?

Parabener er betegnelsen på en gruppe kjemiske stoffer som brukes som konserveringsmidler i kosmetikk, men også i mat (for eksempel tilsetningsstoffene E214 og E218) og i legemidler. Den utbredte bruken i kosmetikk skyldes at parabener er lite allergifremkallende sammenlignet med andre konserveringsmidler.

Hvordan kommer parabener ut i naturen?

Parabener finnes i naturen

– Esterase III i keratinocyttene er et hudenzym som fullstendig løser opp (hydrolyser) topisk påførte parabener. Det er kun parabener som tas opp gjennom mat og medisiner som entrer kroppen. Parabener er faktisk også naturens eget konserveringsmidler.

Hva mener vi med cocktaileffekten?

Såkalte kombinasjonseffekter (cocktaileffekter) som følge av at man utsettes for flere ulike kjemikalier i mat, drikkevann, kosmetikk og dyrefôr er undersøkt i rapporten ”Combined toxic effects of multiple chemical exposures” som Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) utarbeidet på oppdrag for Mattilsynet i 2008.

Hvordan kan kjemiske stoffer påvirke hormonbalansen?

Et hormonforstyrrende stoff er bygget opp nesten akkurat slik kroppens egne hormoner er. Derfor kan de forstyrre hormonbalansen vår hvis de kommer inn i kroppen. Stoffene kan etterlikne, øke eller hemme virkningen av kroppens naturlige hormoner. Alle typer hormoner kan bli påvirket.

Er Methylparaben farlig?

Undersøkelser gjort av Kyoto Prefectural University of Medicine har vist at selv parabener som tidligere har vært ansett som trygge, som Methylparaben, kan øke produksjonen av frie radikaler i kroppen. Dette kan føre til at huden blir mer sensitiv for solen, noe som er farlig med tanke på aldring av huden og hudkreft.

Hvor kommer hormonforstyrrende stoffer fra?

Hvor kommer de hormonforstyrrende stoffene fra

Naturlige hormoner som dannes i dyr, men kan bli potensielt skadelige for andre arter. Naturlige kjemikalier, dannet i planter eller sopp, inkludert de såkalte phytoøstrogenene. Syntetiske hormoner fremstilt til medisinsk bruk som for eksempel p-piller.

Hvilke effekter kan hormonhermere ha?

Vanligst er effekter som imiterer kvinnelige kjønnshormoner (østrogen). Stoffene gir blant annet reproduksjonsskader gjennom å forstyrre virkningen av kjønnshormoner hos fostre og unge individer.

Er deodorant kreftfremkallende?

Hormonforstyrrende og allergifremkallende

I 10 av deodorantene i testen er det funnet stoffer som mistenkes å være hormonforstyrrende. Slike stoffer kan påvirke hormonsystemet, og forskere frykter at de kan skade forplantningsevnen og bidra til utviklingen av ulike kreftformer.

Er sminke skadelig for huden?

– Som med all kosmetikk kan enkelte ingredienser være allergifremkallende, eller irriterende på huden. Andre kan virke tilstoppende på porer som igjen kan gi akneutbrudd. Det er derfor viktig å velge riktig foundation for egen hudtype.

Hva inneholder Spenol?

Spenol inneholder: Mineraloljer, emulgatorer, fettsyrer, voks, fuktighetsbevarende middel, konserveringsmiddel og destillert vann. Spenol inneholder også de hormonforstyrrende stoffene propylparaben og methylparaben.