Hvorfor er jeg gul i huden?

Hva er hyperbilirubinemi?

Hva er gulsott hos nyfødte? Forklaringen er økte mengder av fargestoffet bilirubin i blodet (hyperbilirubinemi) som dannes ved nedbrytning av røde blodceller (egentlig hemoglobin). Gulsott opptrer vanligvis 2-4 dager etter fødselen og forsvinner i løpet av de neste 1-2 ukene.

Hvordan skilles bilirubin ut?

Stengte galleveier. Fra leveren skilles bilirubinet videre ut av kroppen gjennom gallen. Blir galleveien stengt av en gallestein eller en kreftsvulst, fører det til opphopning av bilirubin og gulsott.

Hva er normal bilirubin?

Den økte nedbrytningen kan føre til økt mengde bilirubin i blodet. Normalverdier: Under 26 mikromol per liter. Tolkning av prøvesvar: Høye verdier ses ved leverbetennelse (hepatitt), hindringer i galleveiene (gallestein eller kreft) og økt nedbrytning av røde blodlegemer (hemolyse).

Kan gulsott komme tilbake?

Hos de fleste babyer forsvinner gulsott etter en uke eller to uten behandling. Dersom gulsott forverres etter hjemkomsten, bør man oppsøke lege. ​Ved lysbehandling mot gulsott plasseres babyen i en barneseng under synlig, blått (eventuelt blågrønt) lys.

Hvordan merker man leverskade?

Noen av de vanligste symptomene er:
  • Tretthet (utmattelse)
  • Tap av appetitt.
  • Vekttap.
  • En gul fargetone i huden og det hvite i øynene (gulsott)
  • Feber.
  • Kvalme og oppkast.
  • Smerter i øvre høyre side av magen.

Hvordan merker man at det er noe galt med leveren?

Symptomer, diagnostikk og behandling

De mest klassiske tegnene på leversykdom er gulsott og levercirrhose (skrumplever). Andre tegn på leversykdom er væskeansamling i buken (ascites), rødme på håndflatene, forstørrede brystkjertler (gynekomasti) og små karnøster i huden, særlig på brystkassen.

Hva skjer med kroppen når leveren svikter?

Leveren er også nødvendig for produksjon av koagulasjonsfaktorer i blodet, og leversvikt kan derfor føre til blødningstendens med indre blødninger eller hudblødninger. Leversvikt kan dessuten føre til mangel på proteiner, noe som gir generell hevelse i kroppen.

Hvor lenge gul etter gulsott?

Gulsott oppstår når det blir for mye bilirubin i barnets blod. Dette får huden, det hvite i øynene og innsiden av munnen til å se gule ut. Gulsott opptrer vanligvis to til fire dager etter fødselen og forsvinner hos de fleste av seg selv i løpet av de neste to ukene.

Hvordan dannes bilirubin?

Bilirubin dannes når milten bryter ned hemoglobin fra utslitte røde blodceller. Bilirubin er ikke løselig i vann og må derfor bindes til albumin i blodet. Når det kommer fram til leveren gjøres det vannløselig gjennom konjugering og skilles ut til tarmen via gallen.

Er gulsott arvelig?

Arvelige faktorer kan også bidra til økt gulsott. Dersom eldre søsken fikk synlig gulsott, og særlig hvis de måtte behandles for dette, er det ganske stor risiko for at det nye barnet også får gulsott. Hvis gulsotten blir veldig sterk, kan barnet bli slapt, søvnig, og er kanskje ikke så interessert i å spise.

Hva er en høy ALAT?

ALAT er forkortelse for alanin aminotransferase. Blodprøven heter: S-ALAT og kalles også noen ganger GPT. ALAT er et enzym som særlig finnes i mange vev, men spesielt mye i levercellene. Hvis leveren overbelastes eller utsettes for skade, lekker enzymet ut av cellene og kan finnes i blodet hvis man tar en blodprøve.