Hvordan vite om man har lavt testosteronnivå?

Hva skjer hvis du har for lite testosteron?

Menn med lavt testosteron føler seg slitne, har lav sexlyst, er i risiko for tap av muskel- og beinmasse og opplever økt tretthet. Kvinner i overgangsalderen kan også ha lav sexlyst. Menn med hiv-infeksjon eller aids kan bli svake og miste muskelmasse. Testosteronbehandling angis å kunne hjelpe alle disse.

Hva skyldes lavt testosteronnivå?

Hypogonadisme (testosteronmangel) er det medisinske begrepet for symptomatisk lavt testosteronnivå. Årsaken kan være at testiklene eller kroppens hormonproduksjon ikke fungerer normalt. Testosteronmangel kan påvirke menn i alle aldre.

Kan man få testosteron av legen?

Stadig flere norske menn får testosteron av legen. Testosteron kan øke både muskelmasse og sexlyst, men det er ikke hovedgrunnene til at menn ønsker behandling. Lite motivasjon og energi gjør at flere tusen menn ønsker ekstra testosteron.

Hvordan måle testosteron nivå?

Måling av testosteronnivå

For å få et tydelig svar på om du har testosteronmangel, må du ta en blodprøve hos fastlegen. Men det finnes imidlertid en langt enklere måte å få svar på hvordan det ligger an. ADAM (The Androgen Deficiency in Aging Males) er en enkel testosterontest som kan gi deg en indikasjon.

Når faller testosteron nivå?

Testosteronnivået hos menn faller fra omtrent 40 år med et gjennomsnitt på 1-2% per år til en alder av 70 år når testosteronnivåene stabiliseres. Reduksjonen i testosteronnivået varierer mellom menn og påvirkes ikke bare av alder, men kan også påvirkes av andre sykdommer og fedme.

Hvordan produsere mer testosteron?

Testosteron produseres i Leydig-cellene i testiklene. Produksjonen stimuleres av luteiniserende hormon (LH) fra hypofysen, som igjen stimuleres av gonadotropinfrigjørende hormon (GnRH) fra hypothalamus. Testosteron virker hemmende på produksjonen av både LH og GnRH via negativ tilbakekobling.

Når synker testosteronnivået hos menn?

Testosteronnivået synker fra 35-årsalderen – hos alle menn

Testosteron er det viktigste mannlige kjønnshormonet, og er ansvarlig for typiske mannlige trekk som høyde og vekst, dyp stemme, behåring, styrke og muskelmasse. Ikke alle er klar over at testosteronnivået synker naturlig hos alle menn fra 35-årsalder.

Hva er hypogonadisme?

Hypogonadisme er nedsatt hormondannelse i gonadene, som er en fellesbetegnelse på testikler og eggstokker.

Hvem kan få testosteron behandling?

Hos menn gir testosteron mannlig kroppsbehåring, dyp stemme og sterke muskler. Riktig mengde testosteron i kroppen holder sexlysten på et normalt nivå. Pasienter, og særlig menn, som har fått testosteronproduksjonen ødelagt av sykdom eller behandling, vil ha nytte av testosteronbehandling.

Kan fastlegen skrive ut testosteron?

Petter Brelin, lege og leder av Norsk forening for allmennmedisin (NFA), er kjent med at enkelte fastleger skriver ut testosteron.

Hva bør testosteron ligge på?

Måling av testosteronnivå

Ett normalt testosteronnivå for menn ligger mellom 200 og 1 200 nanogram pr desiliter. For å få et tydelig svar på om du har testosteronmangel, bør du ta en blodprøve hos fastlegen.