Hvordan virker sink i kroppen?

Hvor får man sink fra?

Sink (Zn) er et nødvendig sporstoff (mineral) for svært mange prosesser i kroppen, og for et sunt immunforsvar. Viktigste kildene til sink er innmat, kjøtt, fisk, skalldyr, samt korn- og melkeprodukter. Mangel kan forekomme.

Hva inneholder zink?

Gode kilder til sink er kjøtt, melkeprodukter og fullkorn. I tillegg finner vi sink i belgvekster, nøtter og frø. Opptaket av sink i tarmen påvirkes andre kostholdsfaktorer.

Hvor mye selen per dag?

Voksne kvinner anbefales å få i seg 50 mikrogram per dag (60 mikrogram dersom man er gravid eller ammer), mens voksne menn trenger cirka 60 mikrogram.

Hva er bra med zink?

Sink bidrar til å opprettholde normalt hår, hud og negler i tillegg til å være en antioksidant som beskytter cellene mot oksidativt stress. Sink er et nødvendig mineral som kroppen trenger. Det finnes i alle kroppens celler, men fremfor alt i skjelett, muskler, øyet og i prostata.

Hvorfor ta sink tilskudd?

Ved mistanke om sinkmangel bør en øke inntaket av matvarer som inneholder sink. Kosttilskudd med sink utover det som finnes i vitaminpiller bør først tas etter at din lege har påvist sinkmangel. Behandling av sinkmangel består i å spise 45 milligram sink tre ganger daglig i høyst fire måneder.

Er det sink i havregryn?

Havregryn

Å spise havregryn til frokost er en av de beste måtene å starte dagen på. I tillegg til å være rik på sink, inneholder havre store mengder med fiber som regulerer kolesterolnivået og forbedrer veksten av sunne bakterier i magen.

Hvilke matvarer inneholder sink og selen?

Fisk, skalldyr og lever er også gode kilder til selen. Rå østers er en fryd med litt sitron og kanskje litt pepperrot eller Tabascosaus. Østers er rik på sink, som er nødvendig for immunforsvaret.

Hvilke nøtter inneholder mest sink?

Nøtter har et høyt sink-innhold

Nøtter som hasselnøtter og mandler er også et godt eksempel på mat som har et høyt sink-innhold, siden de kan inneholde opptil 4 milligram av dette mineralet per 100 gram.

Hva er sink laget av?

Jordskorpen inneholder 75 ppm sink, men metallet forekommer aldri i fri tilstand i naturen. Det viktigste mineralet er (Fe,Zn)S, som kalles sfaleritt, sinkblende eller bare blende. Mineralet kan inneholde opptil 20 vektprosent jernsulfid, FeS.

Hva skjer hvis man får for mye selen?

Høye doser av selen er skadelig. Høyt inntak av selen kan føre til hårtap, skjøre negler, utmattelse, irritabilitet og dårlig ånde og skader på lever og nyrer. Ved en overdosering kan man kontakte Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.

Hva inneholder mye selen?

Mineralet selen virker som en antioksidant i kroppen og bidrar i immunforsvaret vårt. Selen er og viktig for hår og negler. Sjømat inneholder mye selen. Andre kilder er kornprodukter, kjøtt, melk og egg.