Hvordan vet man at man har brukket ankelen?

Kan man gå på en forstuet ankel?

Jo større skaden er, dess lengre tid trenger ankelen for å bli bra igjen. Etter en mild forstuing kan de fleste greit igjen etter én til to uker. Etter en kraftig forstuing kan det ta opptil seks uker.

Når bør man sjekke overtråkk?

Han påpeker at det kan være lurt å oppsøke lege ved hevelse. – Hvis ankelen «blåser» opp med en gang, er det stor sannsynlighet for blødning som følge av brudd eller overriving av leddbånd i ankelen. I slike tilfeller bør det tas et røntgenbilde.

Hvordan vite om man har brukket foten?

Brudd i foten skyldes en eller annen form for skade. Det oppstår smerter, hevelse og nedsatt funksjon. Ved undersøkelse kan man se hevelse, hudblødning, eventuelt skjevstilling eller åpent sår. Legen kan påvise ømhet, eventuelt ustabilitet og «knitring» mellom bruddendene.

Kan man gå med brudd i foten?

Enkle brudd behandles med avlastning, ofte er gips ikke nødvendig. Mer kompliserte brudd kan kreve kirurgi. Felles for de fleste brudd i hælbenet er at det tar lang tid å bli bra. Ofte kan man ikke belaste benet på tre måneder (uavhengig om man opereres eller ikke).

Hva er tegn på brudd?

Symptomer ved beinbrudd er smerter, ømhet og hevelse på bruddstedet. Det er karakteristisk at det også er indirekte ømhet, som vil si smerter på bruddstedet ved bevegelse av knokkelen. Det kan være unormal bevegelighet på bruddstedet, og man kan av og til høre eller merke at bruddendene gnir mot hverandre.

Når kan man belaste foten etter overtråkk?

Etter 48 timer bør man begynne å bevege og gradvis belaste ankelen igjen. Den skadde bør få en henvisning til fysioterapeut så snart som mulig. En fysioterapeut kan gi detaljerte instruksjoner om rehabiliteringsøvelser, samt vurdere om man bør bruke teip og støtteskinne.

Hva skal man gjøre når man har vrikket ankelen?

Ankelen blir alltid hoven etter overtråkk, da det oppstår blødning i muskler og leddbånd. Den initiale behandlingen på skadestedet er RICE – rest/ ice/ compression/ elevation. Ved å ikke belaste foten, men heller legge is på, komprimere med et elastisk gasbind/ bandasje, og heve foten, minimerer du blødningen.

Hvor lenge varer forstuet fot?

En forstuet fot tar mellom alt fra 1-6 uker å lege. Varighet og symptomer kommer an på hvor ille skaden er. Often kan du begynne å trene opp foten etter 1-3 uker. Det er da lurt å bruke støttebandasje eller teipe i opp til 6-12 måneder, fordi det stimulerer leddsansen som er nedsatt etter forstuingen.

Hvor lenge skal man kjøle ned overtråkk?

I: Skadestedet bør kjøles ned for å hindre ytterligere blødninger og hevelse. Bruk kuldepakning, kaldt vann eller lignende i 20 minutter hver 3-4 time de 20 første dagene. Deretter vurderer du hvor ofte etter hvor hovent det er. C: Kompresjon av skadestedet er viktig for å redusere hevelse og blødning.

Hvordan ser en forstuet ankel ut?

En nylig forstuet ankel er normalt sett smertefull og hoven, og føles ofte varm ut. Det er vanlig med blodutredelse rundt utsiden av ankelen. Ved store problemer med å legge vekt på foten, deformering av ankelen og store hevelser er det lurt å oppsøke medisinsk hjelp tidlig.

Hvor lenge varer en hevelse etter overtråkk?

Hevelsen kommer oftest i løpet av få minutter og kan være uttalt. Etter noen dager vil man ofte se bloduttredelser i huden i området. Etter hvert som blødningen brytes ned, vil hevelsen gå tilbake og hudforandringene gradvis skifte farge og forsvinne.