Hvordan vet jeg om det er vannkopper?

Hvordan smitte barn med vannkopper?

Vannkopper er en barnesykdom med feber og utslett med kløe. Sykdommen smitter ved dråpesmitte. De fleste barn i Norge har hatt sykdommen før de er ni år.

Kan man være smittebærer av vannkopper når man har hatt det?

Vannkoppeviruset overføres via luften fra person til person. Personer som er immune mot vannkopper, fordi de selv har gjennomgått det, overfører ikke vannkopper til andre selv om de f. eks. har barn med vannkopper hjemme.

Når kan barnet gå i barnehagen etter vannkopper?

Vannkopper (varicella)

Barn med vannkopper kan vende tilbake til barnehagen når de væskefylte blemmene har begynt å tørke inn. Hold romtemperaturen kjølig og unngå klamme, tettsittende klærne, siden varme og svette gjør kløen verre.

Hvordan ser tørre vannkopper ut?

Det starter ofte som runde røde flekker, som etter noen timer blir til væskefylte blemmer. Etter et par dager dannes det skorper, som faller av i løpet av 7-14 dager. Utslettet klør ofte. Antall flekker i huden kan variere stort, noen får nesten ingen, mens andre får flere hundre.

Hva er forskjell på vannkopper og Hånd fot og munnsyke?

Det kan være vanskelig å skille vannkopper fra håndfotmunnsykdom (HFM), men den største forskjellen er at utslettet ved HFM debuterer på hender, føtter, legger, rundt munnen og i bleieområdet, sier hun.

Kan man få vannkopper som voksen?

Sykdommen er vanligvis mild for barn. Dersom en blir smittet av vannkopper i voksen alder, kan en imidlertid bli sykere. Dersom du skulle få vannkopper som voksen kan det være lurt å kontakte lege. Dersom du har svekket immunforsvar må du alltid ta kontakt med lege.

Hvordan ser brennkopper ut?

Sykdommen har et typisk utseende hvor det dannes et sår som etter hvert dekkes med en gulaktig skorpe som det kan renne gul væske fra. En spesiell type brennkopper har væskefylte blemmer (bulløs impetigo). Blemmene revner ganske fort og etterlater en glatt, blank sårflate. Utslettet gir en mild kløe.

Hvor kommer vannkopper først?

Vannkopper begynner med at den syke får utslett i ansiktet og på kroppen. Det brer seg til hårbunnen, munnen og spesielt overarmene og lårene. Som voksen kan du få feber. Utslettet begynner som et par millimeter store, lett forhøyede, kløende flekker, som i løpet av et par timer blir til små blemmer.

Er det mulig å få vannkopper to ganger?

Ja, det er beskrevet at man kan få vannkopper (varicella) flere ganger. Hadde man det meget mildt første gang kan man det en gang til. Kroppen har da ikke opparbeidet full immunitet, og vannkopper, som er et herpesvirus, kan da opptre igjen.

Kan man smitte andre når man er immun?

– Når du har steril-immunitet har du så mye antistoffer at viruset ikke kommer seg inn i kroppen din. Da kan du heller ikke smitte andre, men jeg tror ikke de fleste har så høy grad av immunitet veldig lenge, sier Lund-Johansen. Ved generell immunitet kan du bli smittet og smitte andre, men du blir ikke like syk.

Når blir vannkopper væskefylt?

Vannkopper er en svært smittsom sykdom, og smitter lett via dråpesmitte. Man er smittsom fra 2 dager før utbrudd, så lenge det oppstår nye utslett, og helt frem til skorpedannelse på utslettene og de væskefylte blemmene. Dette inntrer etter ca. 5 dager.