Hvordan velge prevensjon: effektivitet, kostnader og mer

Velg prevensjon

Med så mange typer prevensjons kontroller tilgjengelig, som du velger den beste for deg? De potensielle fordelene og risikoen for prevensjon varierer fra en type til … andre. Før du prøver en ny metode, er det viktig å vurdere hvordan det kan påvirke deg.

Her er seks faktorer å vurdere når du vurderer alternativer.

Hvordan virker det?

Den mest effektive måten å forhindre graviditet er å unngå seksuelle relasjoner, spesielt sex & # 8220; penis i vagina & # 8221;. Hvis du velger å ha sex, kan du bruke prevensjonsmetoder for å redusere sjansene dine for å bli gravid.

De mest effektive metodene inkluderer:

Hver av disse metodene er Mer enn prosentandelen 99 Effektiv for å hindre graviditet, ifølge planlagt foreldre.

Andre svært effektive metoder inkluderer:

  • Fødselsreguleringsskudd (effektiv til 94%)
  • prevensjonsplaster (effektiv på 91%)
  • Commonceptional vaginal ring (effektiv til 91%)
  • prevensjonspiller (effektive på 91%)

Til sammenligning er konvensjonelle kondomer bare 85 prosent effektiv for å hindre graviditet. Men kondomer er den eneste typen prevensjon som også beskytter mot seksuelle overføringsinfeksjoner (IST). Du kan bruke kondom med andre typer prevensjon.

Hvor lett er det å bruke?

Noen typer prevensjon er enklere å bruke enn andre.

Reversible prevensjonsmidler langvarig D’handling (LARC) pleier å være veldig enkel å bruke. Larcs inkluderer IUD og prevensjonssystemer. Etter at legen har satt inn en IUD i # 8217; livmor eller en plante i armen, gir en 24-timers beskyttelse på XNUMX mot graviditet på opptil tre år eller mer.

Noen typer prevensjon er mindre praktiske. For eksempel, hvis du bruker prevensjonspillen, må du minne deg om å ta dem hver dag og lade opp reseptet ditt. Hvis du glemmer å ta en pille, oppkast eller lider av diaré eller ta noen medisiner, kan det gjøre pillen mindre effektiv.

Det er reversibel?

De fleste av typer fødselsregulering er reversible. De vil ikke permanent påvirke fruktbarheten din permanent. Hvis du slutter å bruke dem, kan du bli gravid.

Men kirurgisk sterilisering gir en permanent form for prevensjon. Det er rørbinding for kvinnelige pasienter eller vasektomi for mannlige pasienter.

I noen tilfeller er det mulig å invertere kirurgisk sterilisering. Men generelt bør du bare vurdere disse alternativene hvis du er sikker på at du aldri vil bli gravid i fremtiden.

Frigjør hormoner?

Mange typer fødselsregulering frigjør syntetiske former for hormoner, inkludert østrogen, progesteron (progestin) eller begge deler. Hormonal prevensjon kan potensielt påvirke humøret ditt, menstruasjonsperioder eller andre aspekter av helsen din. For mange mennesker er bivirkninger håndterbare. Men for noen er de utålelige.

Hvis du utvikler bivirkninger etter bruk av hormonell prevensjon, kan legen din oppmuntre deg til å prøve en annen kombinasjon av hormoner eller ikke-hormonelle metoder. De kan også råde deg til å unngå visse typer hormonelle fødselsreguleringer hvis du har en historie med visse helsemessige forhold, for eksempel blodkoagulasjonsforstyrrelser eller hypertensjon.

Hvilke bivirkninger er?

Som de fleste medisinske prosedyrer og narkotika har mange prevensjonsmetoder noen risiko for bivirkninger. Disse bivirkningene er ofte små og midlertidige. Men noen ganger kan de være alvorlige.

For eksempel, hvis du bruker hormonell prevensjon, kan du oppleve endringer i vekten din, humør, menstruasjonsperioder eller andre aspekter av helsen din. Hvis du bruker en kobber IUD, kan du ha mer smertefulle og tyngre menstruasjonsperioder.

For å lære mer om de potensielle risikoen for de forskjellige prevensjonsmetodene, snakk med legen din eller apoteket. I noen tilfeller kan din medisinske historie øke risikoen for enkelte bivirkninger.

Hvor mye koster det?

Kostnaden for prevensjon varierer i henhold til:

For å finne ut kostnaden for de ulike prevensjonsalternativene, snakk med legen din eller apoteket. I noen lokalsamfunn tilbyr prevensjonsprodusenter, folkehelsebyråer eller ideelle organisasjoner diskontert eller subsidiert prevensjon til personer med lav inntekt.

Hvis du har A’helseforsikring, kontakt leverandøren din for å finne ut hvilke typer prevensjonsdeksler.

L & # 8217;

Avhengig av din medisinske historie, livsstil og preferanser, kan en prevensjonsmetode være mer fristende enn en annen. Før du prøver en ny type prevensjon, dedikert tid til å kjenne sine potensielle fordeler og risikoer. Legen din kan hjelpe deg med å forstå og evaluere alternativene dine.