Hvordan starter systemisk sklerose?

Er systemisk sklerose arvelig?

Ved systemisk sklerose skjer det to sykelige prosesser: unormal avleiring av proteiner i bindevevet og redusert blodforsyning i de små blodkarene. Årsakene til at dette skjer er ukjent. Det er ingen klar arvelighet, og det er svært sjelden med flere tilfeller i samme familie.

Hva feiler det deg systemisk sklerose?

Systemisk sklerose er en systemisk bindevevssykdom som angriper mange organer. Sykdommen fører til økt bindevevsdannelse i hud, blodårer og indre organer. Diffus systemisk sklerose: I tidlig fase er plagene ofte ukarakteristiske med slapphet, lett muskelverk, hevelse i fingre og hender.

Hva er Crest syndrom?

CRESTsyndrom er en klinisk variant av systemisk sklerodermi. CREST er en forkortelse som viser til: kalsinose (engelsk calcinosis), Raynauds fenomen, øsofagusmanifestasjon (engelsk esophagus), sklerodaktyli (som betyr hard hud på fingre) og teleangiektasier (synlige blodåreforandringer).

Hvordan diagnostisere systemisk sklerose?

Diagnostikk av systemisk sklerose

Diagnosen baseres på de typiske forandringene, særlig hudforandringene. Men også blodprøver, røntgenbilder og andre undersøkelser er viktige i diagnostikken. Hudforandringene gjennomgår tre faser.

Hvorfor sprekker huden på fingrene?

Dette skyldes at fuktigheten som er bundet i huden på hendene fordamper til den tørre, kalde vinterluften utendørs, eller til den tørre, oppvarmede luften innendørs. Slitasje på huden kan også føre til gnagsår, og gjentatt slitasje over tid vil fortykke huden og den sprekker lettere opp.

Hva er tuberøs sklerose?

Tuberøs sklerose kompleks er en sjelden, genetisk sykdom, som kjennetegnes ved at det dannes svulster i flere organer. Svulstene er i seg selv ufarlige, men fortrenger normalt vev slik at organet likevel kan bli skadelidende.

Hva er Likfinger?

Raynauds fenomen kalles også «likfingre«. Det er en tilstand med anfallsvis dårlig blodforsyning til fingre, tær eller sjeldnere nesetipp, brystvorte eller tungespiss. Anfallene utløses oftest av kulde eller sterke følelser. Fingrene er mest utsatte og blir bleke og stive.

Hva er lineær sklerodermi?

Lokalisert sklerodermi er den dominerende sykdom hos barn og unge. I motsetning til systemisk sklerose angripes nesten aldri indre organer. Hovedangrepspunktet er huden, men ved lineær sklerodermi angripes ofte subkutane fascia, muskulatur og ben.

Er leddgikt farlig?

Prognose. Tidlig sykdomsmodifiserende behandling kan dempe symptomer og forebygge varig leddskade. Dersom du stopper behandlingen, vil sykdommen trolig utvikle seg og gi kroniske leddforandringer. Ved alvorlig sykdom kan indre organer rammes, som for eksempel hjerte, lunger og øyne.

Hva er alvorlig leddgikt?

Den er karakterisert ved leddbetennelser som uten behandling fører til ødeleggelse av ledd, nedsatt livskvalitet og redusert livslengde. Leddgikt angriper særlig perifere ledd (fingre og tær) og leddnært vev og fører over tid til ødeleggelse av beinvev og brusk, og hos noen fullstendig ødeleggelse av ledd.

Hva er Dermatomyositis?

Dermatomyositt er en alvorlig revmatisk sykdom som angriper hud og muskler. Symptomene utvikler seg gradvis. De første plagene er ofte muskelsvakhet i hofte- og skuldermusklene. Lår og overarmer kan også svekkes, og mange får smerter og ubehag i disse musklene.