Hvordan smitter meningokokk?

Hvordan får man meningokokk?

10-20 % av alle mennesker er såkalte bærere av meningokokk-bakterier. Det betyr at man har bakterien i halsen i månedsvis uten av man selv blir syk. Selv om den som er bærer ikke blir syk, kan andre bli smittet av bæreren. Smitte skjer via spytt/dråper fra halsen.

Hvorfor petekkier ved meningitt?

Bakteriell meningitt

Det er viktig at alle er klar over at utslett som ikke forsvinner ved trykk av et glass mot huden, kan være et alvorlig tegn på meningokokkinfeksjon. Slike hudblødninger kalles petekkier.

Hvor lenge kan man gå med hjernehinnebetennelse?

Hvis hjernehinnebetennelsen skyldes virus, blir man som regel helt frisk etter 1-2 uker. I enkelte tilfeller kan forløpet være mere langstrakt, med plager som hodepine, tretthet og konsentrasjonsvansker.

Hvordan spres hjernehinnebetennelse?

Hvis bakteriene kommer i blodet (bakteriemi), kan det også føre til blodforgiftning (sepsis), som er en svært farlig tilstand. Meningokokkbakteriene lever hos mennesket i nese og svelg. Derfra kan de spre seg som luftbåren smitte gjennom spyttdråper fra munnen ved hoste og nysing.

Hvordan smitter poliomyelitt?

Årsak til polio

Polio smitter hovedsakelig gjennom fekal-oral kontakt, det vil si mat og drikke som er forurenset med rester fra avføring. Viruset kan også smitte ved nærdråpesmitte hvis den som er syk hoster på andre personer.

Kan voksne få hjernehinnebetennelse?

Både barn og voksne kan få hjernehinnebetennelse. Den kan utvikle seg i løpet av bare noen timer. De viktigste symptomene er feber og nakkestivhet. Meningitt som skyldes bakterier – spesielt de bakteriene som kalles meningokokker – er en farlig sykdom som krever øyeblikkelig behandling med antibiotika.

Hvorfor får man hjernebetennelse?

Akutt betennelse i hjernen (akutt encefalitt) skyldes vanligvis en nyoppstått virusinfeksjon eller at en betennelse har kommet i kjølvannet av en infeksjon (for eksempel influensa). Det siste kalles postinfeksiøs encefalitt.

Kan man overleve hjernehinnebetennelse?

De fleste pasienter som overlever hjernehinnebetennelse, blir helt friske. Som regel er prognosen god når behandling blir iverksatt i tide. Likevel vil cirka 15 prosent få varige skader på nervesystemet. Skadene kan være tydelige, men de kan også være så beskjedne at de lett kan overses.

Er hjernehinnebetennelse sjeldent?

Smittsom hjernehinnebetennelse er heldigvis en forholdsvis sjelden sykdom i Norge med ca. 25 tilfeller årlig de siste årene. Den rammer som oftest barn og ungdom.

Hva er petekkier?

Petekkier er punktformede blødninger på to til tre millimeter som oppstår i hud og slimhinner.

Hvordan ser utslett ved hjernehinnebetennelse ut?

Utslettet ved smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokkmeningitt) har følgende karakteristika: Det forsvinner ikke, avblekes ikke, når du presser et glass mot utslettet. Små røde eller rosa flekker på størrelse med en penneprikk sprer seg utover i løpet av minutter til få timer.