Hvordan skal frisk urin se ut?

Er mørk urin farlig?

Mørk eller brun urin

Det kan være et tegn på dehydrering. Drikk vann og få i deg mat! Hvis det ikke går raskt over, og har vedvarende brun urin, bør du ta det opp med lege. Brun urin kan også være tegn på leversykdom.

Hvorfor blir urinen mørk?

Mørkegul urin kan for eksempel oppstå etter en kveld med stort alkoholinntak, ved trening eller kroppsarbeid i varmen, og for lite inntak av vann. Drikk et glass vann, eller to, og urinen bør få lysere farge.

Hva er vanlig urinmengde i løpet av et døgn?

Urinmengden for en voksen kvinne ligger på en til to liter per døgn, naturligvis avhengig av væskeinntak. Det er derfor normalt å late vannet med tre til fire timers mellomrom i den våkne delen av døgnet. Normalt produserer vi mindre urin i løpet av natten fordi vi skiller ut hormonet ADH (anti diuretisk hormon).

Hva er det gule i urin?

Når urinen likevel er gul, har det ikke noe å gjøre med det vi spiser og drikker. Det er nedbrytningen av de røde blodlegemene i leveren, milten eller beinmargen som gir den gule fargen.

Hvorfor lukter urinen svovel?

Svovel har skylden

Forklaringen på det illeluktende tisset er at asparges inneholder aspargessyre. Når denne syren brytes ned i kroppen vår, skilles det ut svovel. Det er svovelen som får urinen til å lukte.

Når tisset lukter?

Lukten av urin skal være frisk, men den kan være stram uten at dette indikerer sykdom. Matinntak og enkelte medisiner kan påvirke lukten. Særlig vil asparges og penicillin gi en særegen lukt, men dette gjelder også alkohol, kaffe, kalkun og ulike krydder, sier Klem.

Kan man se proteiner i urinen?

Normalt sett har man ikke proteiner i urinen. Skiller man ut mer albumin/protein enn normalt, kan det være tegn på sykdom. Det kan være vedvarende eller forbigående. Forbigående proteinuri kan man se ved for eksempel sterk fysisk aktivitet, feber, urinveisinfeksjon, og ved blod i urinen.

Hva er glomerulonefritt?

Glomerulonefritt er betennelse i nyrens karnøster (glomeruli). Betennelsen utløses ikke av bakterier eller virus, men av unormale immunologiske reaksjoner.

Hva er symptomer på nyrebetennelse?

Symptomene varierer avhengig av hva som er årsak til nyrebetennelsen, men de vanligste er rød eller mørk urin, tretthet, hodepine, kvalme og hevelser i beina eller rundt øynene.

Hvorfor er tisset mitt rødt?

Røde spor. Rødbeter har et fargestoff som heter flavonoid. Det er litt spesielt fordi det ikke brytes ned så lett inne i kroppen og dessuten kan løse seg opp i vann. Derfor kan faktisk tisset bli rødt om du spiser masse rødbeter.

Hvordan ser man blod i urin?

Blod i urinen er forekomst av røde blodceller i urinen. Det kan være synlig for det blotte øyet gjennom misfarging av urinen, eller det kan være så små mengder at man må undersøke urinen med mikroskop for å se de røde blodcellene.