Hvordan sjekker man om man har testikkelkreft?

Hvor kan jeg sjekke testiklene mine?

Plasser tommelen på toppen av testikkelen, og to fingre på hver hånd bak testikkelen, og rull den mellom fingrene. Testiklene skal kjennes faste, men ikke helt harde. Kjenn etter om du kan finne kuler eller ujevnheter foran eller på sidene av testikkelen. En slik kul kan være på størrelse med en ert eller et riskorn.

Har vondt i testiklene?

Når du bør oppsøke legehjelp

Ettersom smerten kan ha ulike årsaker, er det best å rådføre seg med en lege for å utelukke andre sykdommer. Dersom du får plutselig innsettende, sterke smerter i pungen må du oppsøke fastlege eller legevakt, eventuelt ringe 113 med en gang.

Er det mulighet til å få barn etter testikkelkreft?

Vil jeg kunne få barn? Mange blir fedre selv etter behandling mot testikkelkreft, men har du fjernet begge testiklene vil du ikke kunne gjøre en kvinne gravid på den naturlige måten. Det er en risiko for at både stråling og cellegiftbehandling reduserer sjansene dine for å bli far.

Kan testikkelkreft spre seg?

Sykdommen begynner som en svulst inne i testiklene, og hvis svulsten ikke fjernes, vil den vokse og spres via lymfebanene og blodkarene. Testikkelkreft sprer seg primært til lymfeknutene bak i bukhulen, men kan også spre seg til lungene, leveren, knokler og hjernen.

Hvordan vite om man har Ballekreft?

Symptomer ved testikkelkreft
  • En følbar kul i testikkelen. …
  • Testikkelen øker eller avtar i størrelse. …
  • Konsistensendring i testikkelen, det vil si at den syke testikkelen blir hardere enn den friske testikkelen.
  • Lettere smerter, ømhet og tyngdefornemmelse i testikkelen.

Hvor ofte bør man sjekke testiklene?

Undersøkelsen kan du gjøre én gang i måneden. Testikkelkreft er den vanligste kreftformen for menn mellom 20 og 40, ifølge Norsk helseinformatikk. Derfor er det viktig å oppdage plagene tidlig.

Hvorfor har jeg vondt i høyre testikkel?

Smerter som oppstår akutt, kan komme av så mange ulike årsaker. Det kan for eksempel dreie seg om en slags krampetilstand, et lite brokk som kommer litt i klem eller en vridning av testikkelen/sædlederen. Om tilstanden raskt går tilbake til normalen av seg selv, vil det være vanskelig å finne ut hva som var årsaken.

Hva er Pungbrokk?

Et pungbrokk er en undergruppe av lyskebrokk, og beskriver en tilstand hvor lyskebrokket (hos menn) har beveget seg fra lysken og helt ned i pungen. Brokket følger da den samme passasjen som testiklene fulgte i fosterlivet, fra bukhulen og ned i pungen – den såkalte lyskekanalen.

Kan testiklene forsvinne?

Hva så med testikler som «forsvinner» ut av pungen og tar turen opp i buken, også kalt «Jo-jo-testikkel»? Et fenomen som kan oppleves som både smertefullt og ubehagelig. Er det svært plagsomt, kan problemet enkelt og greit rettes opp ved hjelp av et lite kirurgisk inngrep.

Kan bitestikkelbetennelse gå over av seg selv?

Hvordan behandles betennelse i bitestiklene? Behandlingen er sengeleie og antibiotika. Tross dette kan infeksjonen og de vanskelige symptomene holde seg i 8-10 dager før det langsomt går tilbake. Temperaturen normaliseres, smertene forsvinner og hevelsen faller ganske langsomt.

Kan man få barn etter kreft?

Infertilitet etter kreftbehandling

Ikke alle kvinner blir infertile etter kreftbehandling, men sjansen for å få barn på egen hånd blir mindre. Kvinners fruktbarhet etter kreftbehandling varierer avhengig av krefttype, behandlingstype, medikamentdose og pasientens alder.