Hvordan sjekke urinveisinfeksjon barn?

Kan urinveisinfeksjon gå over av seg selv hos barn?

– Noen blærekatarrer går over av seg selv, men har man nyrebekkenbetennelse med feber, skal barnet behandles med antibiotika, forklarer Klingenberg.

Hvorfor får små barn urinveisinfeksjon?

Blærekatarr hos barn er nokså vanlig, og skyldes oftest at tarmbakterier infiserer urinrøret og urinblæren. Det er aller vanligst hos jentebarn, der avføring lettere kommer i kontakt med urinveiene, men det skjer også gutter.

Hvordan ta urinprøve på små barn?

Det finnes noen små urinposer på apoteket med en limkant rundt en åpning i posen. Hullet i posen festes over urinrørsåpningen og evt. skjeden, og etterpå taes bleien litt løst på. Urinen vil da samle seg i posen, og det kan helles over i et uringlass etterpå.

Hvordan teste om man har urinveisinfeksjon?

Har jeg urinveisinfeksjon? Diagnosen stilles ut fra de typiske symptomene, og en urinprøve vil bekrefte om det er bakterier i urinen eller ikke. Urinprøven du tar med til legen bør helst være fra morgenurinen. Du kan også enkelt teste deg for urinveisinfeksjon på egenhånd ved hjelp av en selvtest.

Hvordan teste urinveisinfeksjon?

For å undersøke hvorvidt du har urinveisinfeksjon finnes det en test som du kan kjøpe på apoteket, eller du kan levere en urinprøve på legekontoret. Bruk et sterilt urinprøveglass (urinposer til barn), og ta urinprøven ved første toalettbesøk om morgenen. Årsaken til dette er at urinen da er mest konsentrert.

Kan urinveisinfeksjon gå over av seg selv?

En blærekatarr går ofte over av seg selv innen tre dager til en uke uten behandling, men skjer ikke dette, hjelper det med en kort antibiotikakur hos de fleste. Er du plaget med flere enn to urinveisinfeksjoner i året, over noen år, er det sannsynlig at du uten forebyggende behandling vil få flere infeksjoner.

Er det farlig å gå med ubehandlet urinveisinfeksjon?

Forløp, varighet og prognose

Men en ubehandlet urinveisinfeksjon kan utvikle seg videre til nyrebekkenbetennelse som er en mer alvorlig tilstand. Det er særlig de med bakenforliggende årsaker, gravide og barn som har økt risiko for dette, men også ukompliserte urinveisinfeksjoner kan spre seg til nyrene.

Hvordan bli kvitt urinveisinfeksjon uten antibiotika?

Blærekatarr kalles også nedre urinveisinfeksjon eller cystitt. Urinen inneholder vanligvis ingen bakterier, men noen ganger sprer bakterier seg fra endetarmen til urinrøret.

For å lindre plagene kan du:
  1. Drikke rikelig med vann for å «skylle ut» bakteriene.
  2. Ta Paracetamol eller Ibuprofen.
  3. Holde varmeflaske over magen.

Hvor kommer smitten fra ved blærekatarr?

Smitteveier. Blærekatarr skyldes de bakteriene vi har i tarmen eller omkring urinrørets munning (i skrittet). Det er altså ikke egentlig snakk om smitte.

Er det farlig å ha urinveisinfeksjon når man er gravid?

Uten behandling kan urinveisinfeksjon hos gravide føre til for tidlig fødsel og fosterskader. Det anbefales kontroll av urinen én uke etter endt behandling. Dersom tilstanden forverres eller plagene kommer tilbake, er det viktig at du tar kontakt med legen din.

Hvilken bakterie fører til urinveisinfeksjon?

Urinveisinfeksjon er en betennelse i urinveiene fremkalt av spesielle mikroorganismer, vanligvis tarmbakterier. Den vanligste bakterien er E. coli, men andre bakterier kan også forårsake infeksjon.