Hvordan sjekke seg selv for testikkelkreft?

Hvor farlig er testikkelkreft?

Testikkelkreft er en ondartet svulst i testikkelen. Forekomsten i Norge er blant de høyeste i verden. Totalt sett oppnår nå minst 95 prosent av alle norske pasienter med testikkelkreft varig helbredelse og normale leveutsikter.

Kan testikkelkreft spre seg?

Sykdommen begynner som en svulst inne i testiklene, og hvis svulsten ikke fjernes, vil den vokse og spres via lymfebanene og blodkarene. Testikkelkreft sprer seg primært til lymfeknutene bak i bukhulen, men kan også spre seg til lungene, leveren, knokler og hjernen.

Er det normalt å ha vondt i testiklene?

Smerter i pungen er forholdsvis vanlig og kan skyldes både uskyldige plager og tilstander som krever behandling.

Hvordan sjekke ballene for kreft?

En følbar kul i testikkelen Testikkelkreft oppstår vanligvis som en smertefri, ensidig kul på testikkelen som pasienten oftest oppdager selv. En av fem med testikkelkreft har smerter i pungen som første symptom. Testikkelen øker eller avtar i størrelse Kjenn jevnlig på testiklene.

Hvordan sjekke ballene?

Plasser tommelen på toppen av testikkelen, og to fingre på hver hånd bak testikkelen, og rull den mellom fingrene. Testiklene skal kjennes faste, men ikke helt harde. Kjenn etter om du kan finne kuler eller ujevnheter foran eller på sidene av testikkelen. En slik kul kan være på størrelse med en ert eller et riskorn.

Hvor lenge kan man leve med testikkelkreft?

Fem år etter at pasienten har fått diagnosen, er det nå 99 prosent av mennene som fortsatt lever. Hvis sykdommen oppdages før den har spredd seg (Stadium I) er det 100 prosent som lever etter fem år. Hvis sykdommen oppdages når det har spredd seg til andre organ (Stadium IV), er det 89,1 prosent som lever etter fem år.

Hvor mange overlever testikkelkreft?

Testikkelkreft er den vanligste kreftformen blant unge menn mellom 15 og 30 år, men totalt sett er det en relativt sjelden kreftsykdom med 12 tilfeller per 100.000 nordmenn. Over 90 prosent av de som får testikkelkreft i dag, overlever.

Kan man bli steril av testikkelkreft?

Mange blir fedre selv etter behandling mot testikkelkreft, men har du fjernet begge testiklene vil du ikke kunne gjøre en kvinne gravid på den naturlige måten. Det er en risiko for at både stråling og cellegiftbehandling reduserer sjansene dine for å bli far. Men sædkvaliteten vil ofte bedres med tiden.

Hvor oppstår testikkelkreft?

Hva er testikkelkreft? Testikkelkreft er utvikling av ondartet svulst i en av testiklene. Tilstanden debuterer vanligvis med at du finner en kul i testikkelen, eller du har merket ubehag i en testikkel. Det oppstår cirka 12 nye tilfeller av testikkelkreft pr 100.000 menn pr år.

Er testikkelkreft og prostatakreft det samme?

Testikkelkreft er den vanligste kreftformen hos menn i alderen 15-49 år og prostatakreft er den vanligste kreftformen hos middelaldrende og eldre menn i Norge. I dag får 1 av 8 norske menn prostatakreft i løpet av sin levetid.

Er det farlig å ha vondt i pungen?

Når du bør oppsøke legehjelp

Ettersom smerten kan ha ulike årsaker, er det best å rådføre seg med en lege for å utelukke andre sykdommer. Dersom du får plutselig innsettende, sterke smerter i pungen må du oppsøke fastlege eller legevakt, eventuelt ringe 113 med en gang.