Hvordan ser lichen sclerosus ut?

Kan man bli kvitt lichen sclerosus?

Den mest effektive behandlinga er sterke kortisonkremar brukt over lang tid. Kortison tynnar ikkje ut huda i område som er råka av lichen sclerosus. Ved langvarig, systematisk behandling med sterke kortisonpreparat, kan einskilde oppnå å bli kvitt plagene.

Hvor vanlig er lichen sclerosus?

Lichen sclerosus er en ikke uvanlig hudlidelse, men eksakt forekomst er ukjent. Sykdommen er 10 ganger vanligere hos kvinner enn hos menn. Hos kvinner er debut vanligst midt i livet. Sykdommen kan opptre før puberteten og i småbarnsalder, men dette er sjeldent.

Er lichen sclerosus kreft?

LS er en kronisk tilstand som ikke betegnes som kreft, men som kan utvikle seg til det hvis ikke sårene heles. LS forekommer som oftest etter overgangsalderen, men kan ramme i alle aldre.

Er lichen planus farlig?

Prognose. Ofte forsvinner symptomene av seg selv etter en periode, men de kan også komme tilbake eller blir kroniske (2). Lichen planus i munnen eller på kjønnsorganer kan muligens gi en litt økt risiko for kreft (2).

Hva er LS sykdom?

Lichen sclerosus (LS) er en kronisk hudsykdom som kan gi plager særlig i underlivet (genitalområdet) hos både kvinner og menn. Sykdommen er vanligere hos kvinner enn hos menn. Barn kan også få sykdommen.

Er lichen planus en autoimmun sykdom?

Lichen planus er betegnelsen på de spesifikke hudforandringene som foreligger ved denne tilstanden. Det er en kronisk betennelse, sannsynligvis av autoimmun opprinnelse, som kan lokaliseres til ytre kjønnsorganer.

Hva er lichen simplex?

Lichen simplex er et kronisk kløende utslett. Kløingen medfører skade på huden og er sentral i utviklingen og opprettholdelsen av utslettet. Betennelsen som oppstår i huden vil igjen kunne forsterke kløen. Det kan ofte være vanskelig å si hva som kom først, kløen eller utslettet.

Hva hjelper mot rifter i underlivet?

Sår og rifter

Så lenge det ikke er sår som blør, kan det hjelpe at du holder området rent (dusj deg i rent vann to ganger per dag) og smører med en parfymefri olje eller fuktighetskrem som beskytter mot uttørking. Det gjør hud og slimhinner mer glatt og elastisk.

Kan man bruke aloe vera gel i underlivet?

Selv om det ikke er vitenskapelig dokumentert at aloe vera har slik virkning, er det erfaring for at en soppinfeksjon i underlivet kan kureres i løpet av et par uker ved å smøre seg med aloe vera gel morgen og kveld. Neseblødning kan stanses hvis man smører et lite lag av aloe vera gel i neseborene.

Hva er lichen sclerosus et Atrophicus?

Tilstanden kjennetegnes av kløe, betennelse og hvitaktige forandringer i huden. Dette rammer som oftest huden i underlivet. Hudlidelsen kan forekomme i alle aldre, men er vanligere hos kvinner enn menn. Sykdommen blir også kalt ”lichen sclerosus et atroficus” og ”balanitis xerotica obliterans”.

Hva gjør hydrokortison med huden?

Kortison har en dempende effekt på immunforsvaret og brukes derfor som betennelsesdempende middel i behandlingen av forskjellige hudlidelser som for eksempel eksem, allergi, psoriasis, seboreisk eksem og lichen planus.