Hvordan ser helvetesild utslett ut?

Hvor lenge sitter helvetesild i kroppen?

I de fleste tilfeller går helvetesild over av seg selv i løpet av noen uker. Hos noen vedvarer smertene i måneder, i sjeldne tilfeller i flere år, selv om utslettet er forsvunnet.

Hvordan merker man helvetesild?

Vanlige symptomer på helvetesild er:
  • Prikking eller smerte i et avgrenset hudområde. Smertene kan forverres ved berøring.
  • Deretter utslett med små blemmer Utslettet er vanligvis bare på det hudområdet som svarer til det området nerven dekker.
  • Noen får sykdomsfølelse, tretthet og hodepine.

Hva hjelper mot helvetesild?

For de fleste består behandlingen i å holde utslettet/sårene rene og tørre for å unngå infeksjoner, og å ta smertestillende for å holde smertene i sjakk. Dekk gjerne over utslettet med kompresser som ikke kleber seg til såret, og bruk luftig og løst bomullstøy.

Kan blodprøve påvise helvetesild?

Hvordan stiller legen diagnosen helvetesild? Ofte vil kombinasjonen av sykehistorien og selve utslettets utseende være nok. I et avskrap fra blærene kan man dessuten påvise et eventuelt virus. En blodprøve kan også understøtte diagnosen.

Kan man gå på jobb med helvetesild?

En person med helvetesild er smittsom til den siste blemmen har tørket ut og dannet skorpe. Man bør også unngå jobb eller skole hvis utslettet væsker og ikke kan bli dekket over.

Hvor vondt er helvetesild?

Helvetesild gir smerter hos barn og unge, som regel lette, men smertene er verst hos eldre. Hos eldre kan det være jagende, brennende og sviende smerter i det angrepne hudområdet i over 1 måned etter utbruddet. Disse smertene opptrer hyppigere ved helvetesild i ansiktet.

Hvordan starter helvetesild?

Helvetesild er et smertefullt utslett som forårsakes av vannkoppeviruset, varicella-zoster virus (VZV). Sykdommen kalles herpes zoster på fagspråket. Sykdommen starter ofte med lette allmennsymptomer som hodepine, lysskyhet og sykdomsfølelse i 2-3 dager.

Kan man få helvetesild av stress?

– Eldre og personer med svekket immunforsvar er mest utsatt for å få helvetesild, men det kan også ramme friske barn og voksne, sier Ekornes. Også stress og sollys kan være medvirkende faktorer til at utslettet oppstår.

Hvor lenge kan helvetesild smitte?

Meget smittsomt 1-2 dager før utslett og til utslettet tørker inn, vanligvis 5 dager. Immunsupprimerte personer kan spre virus i en lenger periode.

Hva brukes mot nervesmerter?

Mot nervesmerter benytter man som regel medisiner som påvirker overføringen av signaler mellom nerveceller. Disse medisinene blir også brukt mot epilepsi og depresjon og kalles derfor gjerne for antiepileptika eller antidepressiva. De mest brukte midlene er Sarotex, Tegretol, Neurontin og Lyrica.

Kan helvetesild spre seg?

Hos eldre og de som har svekket immunforsvar av andre årsaker kan viruset spre seg ut langs nerven igjen og ende opp i huden.