Hvordan redusere risikoen for seksuell overføring av hiv og seksuelt overførbare sykdommer

Beskrivelse

At en person har sex med en ny partner eller nyeste partnere, er det naturlig å ha spørsmål om risikoen for å få kontrakt eller overføre hiv under kjønn. Har også spørsmål om andre seksuelle overføringsinfeksjoner (IST) er vanlig.

ISTS kan passere gjennom partnere under noen form for seksuell aktivitet. Du kan ha en STI, inkludert HIV, og har ingen symptomer.

Det er derfor å bli testet for HIV og andre seksuelt overførbare sykdommer, er så viktig. Selv om en IST har umiddelbare symptomer, kan det føre til alvorlige helseproblemer hvis ikke behandlet.

Her er syv ting som alle burde vite om hvordan HIV og andre ists kan overføres under kjønn og hvilke typer aktiviteter som kan påvirke risikoen.

Noen seksuelle aktiviteter har en risiko for overføring av HIV høyere

En person kan bare overføre HIV hvis han allerede har viruset og hans virale ladning ikke undertrykkes av narkotika.

Bare noen typer kroppsvæsker kan overføre l’hiv. Spesielt er disse kroppsvæskene blod, sæd, vaginalvæske, analvæske og morsmelk. L’HIV kan potensielt overføres under seksuelle aktiviteter som involverer disse væskene.

Imidlertid har noen typer sex større risiko for overføring av hiv.

Det er mer sannsynlig at 8217; HIV overføres under analsex enn andre typer sex fordi fôringen av’anus er utsatt for tårer og tårer. Dette gjør det enkelt for hiv å finne et inngangspunkt i kroppen.

L’HIV kan overføres selv under vaginalsex. Vaginaen er mindre utsatt for tårer og tårer i forhold til # 8217; anus, men hiv kan fortsatt overføres på denne måten.

Oralsex anses generelt som en svært lav risikoaktivitet for overføring av hiv. Det er fortsatt mulig at HIV overføres på denne måten, spesielt hvis en person har åpne sår eller kutt på munnen eller på kjønnsorganene.

For alle slags sex, l’bruk av kondom eller, hvis det er aktuelt, av tanndammer, reduserer risikoen for overføring av given av & # 8217.

Noen stoffer kan forhindre overføring av’HIV

Det kan oppstå A’utilsiktet eksponering for # 8217; HIV under kjønn. Hvis det skjer, er det viktig å kontakte en helsepersonell så snart som mulig.

Innen 72 timer fra den potensielle eksponeringen ALL’HIV, kan en helsetjenester foreskrive en type legemiddel som heter Post-eksponering Profylakse (PEP). PEP er en antiretroviral behandling som kan bidra til å redusere risikoen for å trekke hiv etter en & # 8217;. Pep består vanligvis av 3 forskjellige aktive stoffer mot de 2 pillene kombinert i 2 piller og er vanligvis tatt i 4 uker.

For alle som har størst risiko for HIV, kan pre-eksponering profylakse (prep) være et alternativ. Prep er et daglig stoff som i stor grad reduserer risikoen for å kontrahere hiv.

For eksempel, USA Føderale retningslinjer Å si at prep bør vurderes for alle i HIV-positive, og som har et kontinuerlig seksuelt forhold til en HIV-positiv partner. Prep kan også tas i betraktning for noen som ikke er i et gjensidig monogamisk forhold til en partner som nylig har vært negativ til # 8217; HIV.

En helsepersonell kan diskutere hvordan prep fungerer og de som kan dra nytte av det.

C’er en «8220; vindu periode & # 8221; For HIV-testen

Den & # 8220; vinduet perioden & # 8221; For HIV-testen refererer til tiden mellom L’en persons eksponering for viruset og øyeblikket når en HIV-test vil oppdage viruset. Denne vindusperioden er forskjellig avhengig av en persons kropp og typen test som brukes.

Generelt er vinduet perioden typisk 10 dager til 3 måneder. Men selv om en person er negativ i 1 måned til 1 måned, vil legen hans trolig anbefale en annen 3-måneders test hvis den personen hadde en’nyere eksponering eller gjenstander i stor risiko for hiv.

Med flere partnere kan risikoen for hiv eller andre seksuelt overførbare sykdommer øke

Sekund US Centers for kontroll og forebygging av sykdommer, Risikoen for å kontraherende L’HIV kan øke med antall seksuelle partnere som en person har. Dette skyldes at flere seksuelle partnere har en person i livet, jo større har sjansene en hiv-positiv partner og hvis virale ladning ikke undertrykker.

På samme måte kan det også øke risikoen for å trekke andre seksuelt overførbare sykdommer, som herpes, syfilis, gonoré og klamydia.

Regelmessige tester av’HIV og ists kan bidra til å minimere denne risikoen. Ta testen før og etter hver ny seksuell partner. Spør noen ny seksuell partner å gjøre det samme.

Noen seksuelt overførbare sykdommer kan overføres fra hudhudkontakt

L’bruk av kondomer eller tanndammer under kjønn reduserer risikoen for overføring av HIV og andre seksuelt overførbare sykdommer. Dette skyldes at disse barrierer bidrar til å forhindre utveksling av kroppsvæsker som kan bære L’HIV, andre virus og bakterier.

L’HIV kan ikke overføres via skinn hudkontakt. Imidlertid kan andre typer seksuelt overførbare sykdommer spres på denne måten.

De eneste seksuelt overførbare sykdommene som kan overføres gjennom hud hudkontakt er:

  • herpes
  • Human Papilloma Virus (HPV)
  • syfilis

Kondomer og dental dammer bidrar fortsatt til å redusere risikoen for å overføre disse istene. Dette skyldes delvis at barrierer bidrar til å minimere hudkontakt. Men kondomer og dental dammer kan ikke helt eliminere risikoen for disse ists.

En helsepersonell kan diskutere alternativene for å redusere risikoen for å trekke disse seksuelt overførte sykdommene og hvordan man programmerer vanlige tester ist.

Noen seksuelt overførbare sykdommer kan ikke sende inn symptomer

Noen seksuelt overførbare sykdommer har umiddelbare symptomer eller ikke har symptomer på noen mennesker. For eksempel har det menneskelige papillomaviruset (HPV), klamydia og gonoré ofte ingen symptomer umiddelbart. Dette betyr at de ikke kan diagnostiseres i lang tid, noe som kan øke risikoen for komplikasjoner fra disse forholdene.

Hvis ikke behandlet, kan seksuelt overførbare sykdommer føre til alvorlige medisinske problemer. I noen tilfeller kan ubehandlede seksuelt overførbare sykdommer forårsake infertilitet, organer som hjerte og nyrer, komplikasjoner av graviditet og kreft, blant annet.

Testen for nesten alle seksuelt overførbare sykdommer er tilgjengelig med en reise fra en helsepersonell eller et besøk til en seksuell helseklinikk.

Forebyggende tiltak Reduser risikoen for overføring av HIV og IST

L’Adopsjon av forebyggende tiltak kan redusere risikoen for overføring av Dell’HIV og andre seksuelt overførbare sykdommer. Det er viktig:

  • Send opp regelmessig for å teste for HIV og andre seksuelt overførbare sykdommer. Alle bør testes minst en gang i livet ditt og deretter hvert år eller oftere hvis de har større risiko.
  • Bruk kondomer eller tanndammer under noen form for kjønn hvor spesifikke kroppsvæsker kan byttes ut & # 8211; Sperm, vaginalvæske, analvæske, morsmelk eller blod. Dette inkluderer analsex, oralsex, vaginalsex og potensielt andre seksuelle aktiviteter.
  • Bruk vann eller silikonbaserte smøremidler slik at en kondombrudd vil være mindre sannsynlig. Ikke bruk smøremidler som inneholder olje for barn, lotioner eller vaselin, siden de kan skade kondomer.
  • Lær å bruke kondomer og dental dammer. Du kan spørre en helsepersonell eller følge denne nyttige veiledningen til kondomet.
  • Hvis en kondom eller en annen barriere metode bryter eller slipper under sex, kan du konsultere en helsepersonell. Hvis det er muligheten for en utilsiktet eksponering for # 8217; HIV, gå innen 72 timer og spør om PEP er A & # 8217;.
  • Være åpen med helsearbeidere på seksuell historie og seksuell praksis. Kan diskutere realistiske måter å redusere risikoen for seksuelt overførbare sykdommer, inkludert alternativer som prep, HPV-vaksine og vaksiner mot L’hepatitt A og B.

Mange lurer på hvor ofte de må testes for hiv og andre seksuelt overførbare sykdommer. Dette avhenger av mange faktorer, inkludert individuell seksuell praksis. Det er viktig at alle finner en helsepersonell som hjelper dem med å føle seg rolig i å snakke seksuell helse.

For eksempel bruker noen ganger folk ikke kondomer eller andre barrierer under sex med nye partnere som ikke har blitt testet. I disse tilfellene kan en helsepersonell foreslå flere hyppige tester for HIV og andre ists.

For noen mennesker kan gjennomgår tester hver 3. måned være den beste tilnærmingen. For andre kan årlige eller mindre hyppige tester være tilstrekkelig.

L & # 8217;

Du kan ta tiltak som bidrar til å forhindre overføring av hiv og andre ists. L’konstant bruk av kondomer og dental dammer kan redusere risikoen for overføring.

Det er også viktig å teste for HIV og andre seksuelt overførbare sykdommer. En helsepersonell kan gi tilpasset råd om frekvensen som det er fornuftig å gjennomgå testen. Det er bedre å ta testen før og etter hver ny seksuell partner.