Hvordan oppdage kikhoste?

Hva hjelper mot kikhoste?

Vaksine mot kikhoste kom på 40-tallet, og har vært en fast del av barnevaksinasjonsprogrammet siden 1952. I dag blir barn vaksinert mot kikhoste ved 3, 5 og 12 måneders alder i kombinasjon med flere andre sykdommer. Når man er 7-8 år gammel får man en boosterdose.

Hva skyldes kikhoste?

Kikhoste er en smittsom sykdom som forårsakes av bakterien Bordetella pertussis. Bakterien fester seg vanligvis i slimhinnen i svelget og lungene. Den utløser lokal skade av slimhinneoverflaten, og den produserer et giftstoff (toksin) som også medfører irritasjon i slimhinnene.

Hvor lenge har man kikhoste?

Anfallene kan vare i flere uker, og sykdomsforløp i 2-3 måneder eller mer er ikke uvanlig. Kikhoste kan være farlig for små barn, spesielt for spedbarn fordi de kan slutte å puste i forbindelse med hosteanfallene.

Kan man dø av kikhoste?

Selv om de fleste fikk kikhoste, var det ikke alle barn som kom helskinnet ut av den. Sykdommen kan være særlig alvorlig for de aller minste. De kraftige hosteanfallene kan føre til pustevansker og i verste fall dødsfall.

Hva er kusma?

Kusma er en akutt virusinfeksjon, også kalt parotitis epidemica, som hovedsakelig rammer spyttkjertler, men kan også gi sykdom i andre organer, f. eks. testikler, hjernehinner og bukspyttkjertel.

Hvordan smittes kikhoste?

Sykdommen er svært smittsom og smitter ved dråpesmitte som spres i forbindelse med hoste. Man er smittsom fra man får de første symptomene og gjerne før hosten starter. Syke er smitteførende i cirka tre uker uten behandling.

Kan man få kikhoste flere ganger?

Selv om immuniteten regnes for å være livsvarig, svinner motstandskraften mot sykdommen med årene. Man kan altså godt på et senere tidspunkt risikere et nytt, lettere utbrudd av kikhoste.

Hvor farlig er kusma?

Selv om kusmavirus fører til en ufarlig sykdom, inngår kusmavaksine i det vanlige vaksinasjonsprogrammet. Dette er fordi 15-30 prosent av guttene som får kusma etter puberteten, kan få testikkelbetennelse (orchitt). Symptomene opptrer typisk 5 til 10 dager etter at betennelsen i spyttkjertelen startet.

Hvordan kan man få kusma?

Hvordan får man kusma? Kusma er nok den minst smittsomme av barnesykdommene. Det er riktignok en virusinfeksjon, men likevel kreves nærkontakt for at dråpeinfeksjonen fra nese og svelg kan spres. Selv om småbarn godt kan få kusma, er sykdommen mest alminnelig etter toårs alderen.

Hva er symptomer på kusma?

Kusma begynner med et par dagers utilpasshet, feber og trykk i den ene eller begge sidene av kinnene. En eller begge kjevespyttkjertler hovner opp. Hevelsen varer i opptil 1 uke. I noen tilfeller får store gutter og voksne menn betennelse i testiklene.

Hvordan smitter poliomyelitt?

Årsak til polio

Polio smitter hovedsakelig gjennom fekal-oral kontakt, det vil si mat og drikke som er forurenset med rester fra avføring. Viruset kan også smitte ved nærdråpesmitte hvis den som er syk hoster på andre personer.