Hvordan og hvorfor finne støtte for brystkreft etter overgangsalderen

Når du har en metastatisk brystkreft eller i fase 4, betyr det at sykdommen din utbredt utover brystet ditt. Kreft kan ha nådd organer som lunger, lever, bein og hjerne.

Det er mange behandlinger som er tilgjengelige for metastatisk brystkreft, inkludert kjemoterapi, målrettede terapier og hormonbehandling. Når kreften har spredt seg, er det ikke herdbart, men du kan bremse det med riktig behandling.

Å ha en avansert kreft kan veie mye på deg. Å finne den rette støtten er viktig for å hjelpe deg med å håndtere følelsesmessig stress som kommer fra samliv med kreft.

Metastatisk brystkarsinom i overgangsalderen

Det er mer sannsynlig å bidra med brystkreft når du når overgangsalderen fordi risikoen for denne kreften øker med alderen. L’Gjennomsnittlig alder for en diagnose av brystkreft er 62, Ifølge L’American Cancer Society.

Overgangsalderen forårsaker ikke brystkreft, men L’Alder der overgangsalderen begynner, kan påvirke risikoen. Kvinner som starter overgangsalderen etter 55, har større risiko for brystkreft fordi de er utsatt for østrogen i en lengre periode.

Østrogener stimulerer brystkreftvekst. Også L’harmonal terapi som inneholder østrogen og progestinaler for å lindre menopausale symptomer, kan øke sjansene for å kontrahente brystkreft.

Hvor kan jeg finne støtte?

En kreftdiagnose kan virke så overveldende ALL’begynner at du kanskje ikke vet hvem du skal kontakte. Det er mange støttesystemer for å hjelpe folk med metastatisk brystkarsinom.

Først av alt, kan du kontakte folk nærmest deg: venner, familie, partnere eller voksne barn. Rådgivning er tilgjengelig, individ med en terapeut eller i en gruppe kontekst. Helsesektoren din er også der for å hjelpe deg med å føle deg bedre, både fysisk og følelsesmessig.

En spesialist i palliativ omsorg kan hjelpe deg hvis du har å gjøre med bivirkningene av kreft eller behandling. Palliativ omsorg er ikke det samme om’hospice. Fokuserer på og forhindrer symptomer for å få deg til å føle deg mer rolig.

De metastatiske brystkreftstøttegruppene er steder å møte og lære av andre mennesker som har gjennomført samme reise. Ditt onkologiske sykehus kan tilby støttegrupper, eller du kan finne en gjennom en eller # 8217 organisasjon som American Cancer Society. En støttegruppe kan få deg til å føle deg mindre.

L’Assistance er også tilgjengelig online. Du finner grupper om sosiale medier eller via nettsteder som:

Behandlingsproblemer

L’Behandlingsmål er å forlenge livet ditt ved å drepe så mye flere kreftceller som mulig for å redusere kreft. Behandlinger mot brystkreft er effektive, men kan forårsake bivirkninger.

Kjemoterapi kan dekke og forårsake hårtap og magesår. Denne behandlingen kan også skade de hvite blodlegemer hvis kropp trenger for å bekjempe infeksjoner. Hormonbehandling kan forverre menopausale symptomer som vaginal tørrhet og tap av libido.

Før du starter behandlingen, spør legen din eller alle dine bivirkninger, hvilke bivirkninger som kan føre til behandling. Hvis du vet hvordan du kan forvente, kan du sette en plan for å administrere dem.

Administrere bivirkninger

Bivirkningene av behandlingen kan variere i alvorlighetsgrad fra person til person. De kan være så milde ikke å plage deg, eller de kan være seriøse nok til å forstyrre deg.

Hvis bivirkningene er alvorlige, vil du kanskje fullstendig forstyrre behandlingen. Men det er viktig at du fortsetter å ta medisiner for å kontrollere kreften din tilstrekkelig. Legen din kan møte nesten alle bivirkningene du måtte ha fra kreft og dine behandlinger.

L’Daglig trening, ordterapi og vanlige hvilepauser kan hjelpe deg med å takle tretthet. Råd og antidepressiva stoffer kan bidra til å lindre tristhet eller # 8217; angst. Yoga, ordterapi og meditasjon kan hjelpe deg med å sove bedre.

Informer nå ditt medisinske team av eventuelle problemer du finner. De kan jobbe med deg for å finne en løsning.

Smerte avlaste

Brystkreft kan være smertefullt, spesielt i avansert stadium. Noen kreftbehandlinger kan også forårsake smerte.

Du må aldri godta eller leve med smerte. Legen din kan foreskrive medisiner og andre metoder for å håndtere det.

Noen ganger er det også nyttig å gjøre en endring til behandling. En spesialist i palliativ omsorg eller smerte kan hjelpe deg med å finne smertelindringsmetoden som gir deg maksimal komfort som forårsaker færre bivirkninger.

Forbedre livskvaliteten

L’Legenes mål i Cure selv er ikke bare for å redusere kreft, men også for å hjelpe deg med å opprettholde god livskvalitet gjennom hele prosessen. Hvis du ikke kan komme seg ut av sengen om morgenen fordi du lider så mye, kan du ikke motta den holistiske omsorgen du trenger.

Når du møter livskvaliteten din, vil helsepersonellet ditt fokusere på ditt følelsesmessige velvære, inkludert bekymringer, l’angst eller stress du føler. De vil sjekke at du styrer symptomer som smerte og tretthet. Og de vil tilby deg løsninger, slik at du kan gjøre din daglige rutine med en viss følelse av normalitet.

Behandle med seksuelle bivirkninger

Din sexliv kan være en av de store tapene du lider under behandlingen. Metastatisk brystkreft kan påvirke både ditt ønske om sex og din evne til å ha sex komfortabelt.

Vaginal tørrhet på grunn av hormonell terapi kan gjøre smertefullt sexfølelse. Kjemoterapi kan forlate deg for trøtt til å elske. Tretthet, kvalme og angst kan redusere libido.

Fordi legen din ikke kan øke intimitetsproblemer, må du kanskje løfte emnet alene. Legen din informerer dine fysiske eller følelsesmessige problemer som påvirker sexlivet ditt.

Noen ganger kan dreiemomentbehandling hjelpe. Terapeuten vil lære deg andre måter å være undertøy med partneren din, i tillegg til forholdet. Terapi kan også hjelpe deg med å kommunisere bedre enn den med den som har den andre under behandlingen.

Viktigheten av genetiske tester

Genetiske tester er en «8217; annen viktig del av navigasjonen mellom behandlingsalternativer. Legen din kan teste deg for å finne ut om en arvelig genetisk endring kalt mutasjon forårsaket kreft.

BRCA1 og BRCA2-gener påvirker tumorcellevekst. Mutasjoner av disse gener kan forårsake brystkreftcellevekst. Å ha disse mutasjoner kan påvirke funksjonen av brystkreftbehandlinger.

Resultatene av genetiske tester kan hjelpe legen til å utvikle behandling. For eksempel er noen målrettede terapier bare effektive hos personer med visse arvelige genetiske mutasjoner. Du kan dele resultatene av dine genetiske tester med slektninger som kanskje vil vite deres risiko for brystkreft.

Ta bort

Oppdage at du har en avansert brystkreft kan være overveldende og sjokkerende. Stole på helsepersonell, venner, familie og støttegrupper mens du utforsker turen mot kreft.

Hvis du ikke føler deg bra under behandlingen, la oss kjenne ditt helsepersonell. Legen din kan råde deg til å håndtere både fysiske og følelsesmessige bivirkninger av kreften din.