Hvordan merker man nedsunken livmor?

Hva gjør man med nedsunken livmor?

Hvis livmoren er svært nedsunken, kan det bli nødvendig å fjerne den helt. Dette inngrepet kan også gjøres gjennom skjeden. Behandling med hormoner som østrogen og gestagen kan hos noen kvinner være en hjelp til å styrke slimhinnen i skjeden. Samtidig har hormonbehandling en god virkning på muskulaturen i bekkenbunnen.

Kan nedsunken livmor gi smerter?

Ved små og moderate forandringer er det få eller ingen symptomer, men ofte er det ikke samsvar mellom grad av symptomer og funn. Likevel regner en at jo mer nedsunken livmoren er, jo større plager. De mest typiske plagene er: Følelse av oppfylthet eller trykk i bekkenet.

Når går fremfall tilbake?

Lett grad av fremfall er normalt og vanlig under graviditet og etter fødsel. I de fleste tilfeller vil dette gå tilbake av seg selv i løpet av barseltiden og det første året etter fødselen. Endringer i hormonbalansen etter avsluttet amming vil også føre til bedring.

Hva er Livmorprolaps?

Livmorfremfall, også kalt nedsunken livmor eller uterusprolaps, skyldes svekket «opphengsapparat» for livmoren inne i bukhulen. Dette kan føre til at livmoren synker ned og eventuelt ut gjennom skjeden. Tilstanden kan avhjelpes med bekkenbunnstrening og/eller operasjon.

Hvordan kjennes livmorfremfall ut?

Symptomer på fremfall er trykkfølelse i underlivet, nedpress eller en tyngdefølelse i underlivet. Det kan føles som om noe er i ferd med å ramle ut, og hos enkelte blir livmoren synlig i skjedeåpningen. Man kan få vansker med å gjennomføre samleie, og enkelte får problemer med vannlating eller avføring.

Er fremfall farlig?

Selve fremfallet er ikke farlig, men symptomene som følger med kan være meget plagsomme. Problemer med avføring og vannlating er typiske tegn på livmorsfremfall. Trykkende fornemmelser, ubehag ved samleie og at livmoren sitter dypt kan være nok til at man gjerne vil ha gjort noe med tilstanden sin.

Hvordan behandle fremfall?

Behandling av lette grader kan være bekkenbunnstrening og ringbehandling. Hvis skadene er omfattende, er det kirurgi som er den rette behandlingen. Avhengig av type fremfall kan fremre eller bakre skjedevegg bli strammet opp og forsterket. Ved prolaps av livmorhalsen blir deler av denne fjernet og strammet opp.

Hva er Enterocele?

Enterocele er brokk der tarmen poser ut gjennom en defekt i bukveggen.

Kan man kjenne livmortappen selv?

Wendelborg forteller at det ikke er farlig å kjennelivmortappen selv, men det gjør ingenting om du lar den være: – Du kan godt «glemme» hele livmortappen, og heller overlate den til jordmor, sier hun.

Kan man bli gravid med fremfall?

Det er ikke noe i veien for å gå gravid og føde flere ganger, selv om du har fremfall.

Hvordan unngå fremfall?

I perioden du er sjukemeldt bør du unngå:
  1. tunge løft (meir enn 5 kg)
  2. tungt arbeid (golvvask og støvsuging)
  3. hard trening som aerobic og liknande.
  4. aktivitet som utløyser smerte.
  5. forstopping: kraftig trykking kan øydelegge resultatet av operasjonen.