Hvordan merker man blodpropp i leggen?

Kan man se blodpropp på blodprøver?

Undersøkelser. I en del tilfeller kan man ved en blodprøve (D-dimer) avkrefte mistanke om en veneblodpropp. Hvis D-dimer er forhøyet, får du en ultralydundersøkelse av venene i benet. Hvis det samtidig er mistanke om blodpropp i lungene, får du foretatt en skanning av lungene.

Hvor fort utvikler blodpropp seg?

Viktig å oppsøke lege. Siden symptomene kan være svake eller minne om andre mindre alvorlige sykdommer, er det viktig å oppsøke lege så tidlig som mulig for å få klarhet i hva det kan være. – Blodpropp kan ha en dramatisk utvikling fra minutter til timer, men ofte går det litt langsommere.

Kan man ha blodpropp uten å vite det?

Det er mulig å ha DVT uten symptomer. Når en blodpropp løsner og setter seg fast i lungene, kan det være livstruende. Dette kalles lungeemboli. Det gir tung pust og/eller brystsmerter og i alvorlige tilfeller hoster du opp blod og blir i svært dårlig form.

Hva øker sjansen for blodpropp?

Ikke-arvelige forhold som øker risikoen for blodpropp, er blant annet store kirurgiske inngrep, langvarig sengeleie, kreftsykdommer, store skader, bruk av p-pille og svangerskap. Det er summen av risikofaktorene som er mest bestemmende for risikoen for å utvikle trombose.

Hvordan starter en blodpropp i benet?

Dyp venetrombose (DVT) er blodproppdannelse i de store, dyptgående venene i legg, lår, bekkenområdet, eventuelt i arm eller skulder. Hvis en vene er blokkert av en blodpropp (en trombe), hindres tilbakestrømmen av blod til hjertet. Området nedenfor blodproppen blir da fylt med blod og blodvann, og hovner opp.

Hva gjør man ved mistanke om blodpropp?

Når bør du kontakte lege ved mistanke om blodpropp?
  1. Dersom du får smerter og hevelse i beinet som etter hvert blir rødlig eller blålig.
  2. Dersom du plutselig blir tungpusten, får hjertebank, har brystsmerter eller har hoste med blodig oppspytt.

Hvor farlig er blodpropp i leggen?

Denne tilstanden oppstår oftest i leggene, men blodproppen kan også sitte over kneet, i bekkenet eller i armen. Blodpropper som er over kneet er de mest alvorlige fordi de har lettere for å løsne og fraktes videre til lungene. Blodpropp i lungene heter lungeemboli, og kan være en farlig tilstand.

Kan man se blodpropp på huden?

Man ser ofte en lett rødhet i huden over blodproppen.

Har jeg blodpropp?

Hvilke symptomer man får, avhenger av hvor blodproppen sitter. Blodpropper sitter oftest i dype vener i beina og kan da gi smerter, hevelse, varme og rødme i huden i det beinet der blodproppen sitter. Blodpropper kan sitte bare i leggen, men kan også strekke seg videre oppover hele beinet og opp i bekkenet.

Kan en blodpropp løse seg opp av seg selv?

8 Kan en blodpropp forsvinne av seg selv? Kroppen kan klare å løse opp blodproppen selv, men du vil ofte fortsatt ha forbigående symptomer. Det er veldig viktig å få det undersøkt hvis du mistenker at du har hatt en forbigående blodpropp, siden det kan være et forvarsel om at en alvorligere blodpropp er på vei.

Er blodpropp akutt?

DVT er en akutt medisinsk tilstand som krever at behandling med blodfortynnende medikamenter starter uten unødvendig forsinkelse.