Hvordan merker man blodpropp i beinet?

Hva er symptomer på blodpropp?

Hvilke symptomer man får, avhenger av hvor blodproppen sitter. Blodpropper sitter oftest i dype vener i beina og kan da gi smerter, hevelse, varme og rødme i huden i det beinet der blodproppen sitter. Blodpropper kan sitte bare i leggen, men kan også strekke seg videre oppover hele beinet og opp i bekkenet.

Kan man gå lenge med blodpropp?

Jo lengre tid det går før du oppsøker lege, jo større risiko er det for at du vil få varige skader som følge av blodproppen. – Pasienter som går lenge med symptomer kan risikere at blodårene i beina blir ødelagt. De kan få et varig hovent ben, opplyser Sandset.

Hvordan starter en blodpropp i benet?

Dyp venetrombose (DVT) er blodproppdannelse i de store, dyptgående venene i legg, lår, bekkenområdet, eventuelt i arm eller skulder. Hvis en vene er blokkert av en blodpropp (en trombe), hindres tilbakestrømmen av blod til hjertet. Området nedenfor blodproppen blir da fylt med blod og blodvann, og hovner opp.

Har vondt på baksiden av kneet?

Vondt bakside kne

Baksiden av kneet gjør ofte vondt på grund av sirkulatoriske årsaker – spenninger i muskler som popliteus og gastrocnemius gjør at det blir nedsatt transport av væske fra kneet. Dette leder til spenning og høgt trykk som vil gi smerter.

Kan blodpropp i leggen gå over av seg selv?

En veneblodpropp i leggen går i de fleste tilfeller i oppløsning av seg selv, men i ca. 15% av tilfellene vokser blodproppen opp i lårets og bekkenets dype vener, med mindre det gis behandling med blodfortynnende midler (antikoagulasjonsbehandling).

Hvordan utelukke blodpropp?

Blodprøven D-dimer kan til en viss grad utelukke blodpropp dersom den er normal, men D-dimer stiger veldig ofte av andre årsaker. Ved høy mistanke må man uansett gjøre ultralyd selv om D-dimer er normal. Ultralyd er den foretrukne undersøkelsen for å påvise eller utelukke blodpropp i venene i beina.

Kan man se blodpropp på blodprøver?

Vanligvis diagnostiseres eller utelukkes blodpropp i leggen ved hjelp av klinisk undersøkelse (en undersøkelse av kroppen som legen utfører) og en blodprøve.

Hva gjør man ved mistanke om blodpropp?

Når bør du kontakte lege ved mistanke om blodpropp?
  1. Dersom du får smerter og hevelse i beinet som etter hvert blir rødlig eller blålig.
  2. Dersom du plutselig blir tungpusten, får hjertebank, har brystsmerter eller har hoste med blodig oppspytt.

Hvordan føles blodpropp i armen?

De vanligste symptomene på blodpropp i venene er:

ømhet eller smerter i ben eller armer. varmefølelse. tyngdefølelse og hevelse i lår, ben eller armer.

Hva skjer når du får blodpropp?

Hvis blodet størkner og blir til en propp inne i en blodåre, kalles det en blodpropp. En blodpropp kan tette igjen en av blodårene som fører blod fra hjertet og ut i kroppen (arterier). Motsatt kan også en av blodårene som bringer blodet fra kroppen til hjertet (en vene) bli tett. Dette er symptomene på blodpropp.

Hvordan teste seg for blodpropp?

Blodprøver: Det finnes ingen diagnostisk blodprøve for VTE, men blodprøver kan blant annet være nyttige for å utelukke blodpropp, og kan også gi tilleggsinformasjon ved påvist blodpropp. Ultralyd: Ultralyd brukes for å se etter blodpropp i bena (DVT).