Hvordan måler man insulinresistens?

Hvorfor får overvektige diabetes?

Overvekt kan utløse diabetes type 2 fordi bukspyttkjertelen må jobbe hardere for å produsere nok insulin til å holde blodsukkeret nede. Samtidig kan det ekstra fettet på kroppen bidra til at du utvikler insulinresistens: Insulinet møter motstand i kroppen, og virker dermed dårligere.

Hvilken type diabetes er farligst?

Diabetes type 1: Farlig høyt blodsukker, ketoacidose. Ubehandlet vil man kunne få nedsatt bevissthet og koma. Tilstanden er livstruende.

Hvordan forebygge diabetisk nevropati?

Ved å ha kontroll over vekten, være aktiv, slutte å røyke og viktigst av alt – å sørge for å ha mest mulig normale blodsukkernivå – kan en pasient med diabetes redusere sine sjanser for å utvikle nevropati.

Hva gjør metformin med kroppen?

Metformin bidrar til å senke blodsukkeret til et så normalt nivå som mulig. Dersom du er en overvektig voksen person, vil inntak av metformin over et langt tidsrom hjelpe til med å redusere risikoen for komplikasjoner som er forbundet med diabetes.

Hvordan vet man om man har insulinresistens?

Den enkleste måten å finne ut er å se seg selv i speilet: Har du økt fett rundt maven, selv om vekten for øvrig er nesten normal, så er du arvelig disponert for høy insulinproduksjon og insulinresistens. Har du fedme med BMI (kroppsmasseindeks) over 30 KG/m2, så er det nesten sikkert at du har insulinresistens.

Hva vil det si å være insulinresistent?

Ved insulinresistens er overføringen av sukker (glukose) til cellen ved hjelp av insulin nedsatt. Insulinets hemmende effekt på leverens glukoseproduksjon er også nedsatt. Resultatet blir et forsinket opptak av glukose i muskler og fettvev, økt glukoseproduksjon i leveren, og et forhøyet blodsukker.

Kan insulinresistens reverseres?

Det utvikles en resistens for insulin og resultatet er høyt blodsukker som kan utvikles til diabetes type 2. Den gode nyheten er at insulinresistens kan bremses, og for noen reverseres helt ved sunne levevaner, kosthold og mosjon.

Kan man få diabetes av overvekt?

Diabetes type 2 er arvelig (mer arvelig enn diabetes type 1), men overvekt og usunne levevaner som ugunstig kosthold, lite mosjon og røyking gir økt risiko for å utvikle diabetes type 2.

Hvem er mest utsatt for diabetes?

Forekomsten av diabetes øker med alderen, og mer enn 10 prosent av de over 80 år har diagnostisert diabetes. Type 2-diabetes kan i stor grad forebygges med økt fysisk aktivitet og vektreduksjon. Personer fra Sør-Asia og Afrika har høyere risiko for type 2-diabetes enn andre grupper i befolkningen.

Kan man være tynn og få diabetes?

Overvekt, usunn livsstil og høy alder er faktorer mange av oss forbinder med type 2-diabetes. Det er imidlertid ikke helt riktig. Faktisk får alle slags personer, både slanke og overvektige, yngre og eldre, konstatert sykdommen som tidligere ble kalt gammelmannssukkersyke.

Hva er farlig med diabetes type 2?

Diabetes type 2 er en kronisk tilstand med forhøyet blodsukker og nedsatt følsomhet for insulin. Dette kan føre til alvorlige helseproblemer, men livsstilsendringer og legemidler kan bidra til at du holder deg frisk.