Hvordan leve med mellomgulvsbrokk?

Hvordan føles spiserørsbrokk?

Spiserørsbrokk betyr at mellomgulvet har blitt svekket, noe som kan føre til en rekke ulike problemer. Vanlige symptomer på spiserørsbrokk er halsbrann, refluks, brystsmerter, klump i halsen og tørrhoste.

Hvordan behandle mellomgulvsbrokk?

Prinsippene for kirurgisk behandling av mellomgulvsbrokk er å redusere brokket, fjerne brokksekken, forlenge magedelen av spiserøret, eventuelt opereres det inn et nett som forsterker mellomgulvet, og eventuelt gjøres anti-refluks kirurgi. De aller fleste inngrep utføres laparoskopisk.

Hvordan virker protonpumpehemmere?

Protonpumpehemmere reduserer syresekresjonen ved å blokkere den pumpen som transporten hydrogenioner (H+-ioner) ut i magesekken (ventrikkelen) i bytte mot kaliumioner (K+-ioner). Denne pumpen kalles H+/K+-ATPase. Dette er det siste steget i kroppens produksjon av magesyre. Effekten kommer etter et par dager.

Kan spiserørsbrokk opereres?

Hos pasienter med mye plager og liten effekt av medikamentelle behandling kan det være aktuelt med operativ behandling. Hos mange pasienter med syrerefluks forekommer det samtidig et såkalt spiserørsbrokk som oppstår når den øverste delen av magesekken glir opp gjennom åpningen i mellomgulvet og inn i brysthulen.

Kan mellomgulvsbrokk forsvinne?

Det innebærer at styrken i mellomgulvet forbedres og det kontrollert klarer å holde nede magesekken i den naturlige posisjonen under mellomgulvet. Siden mellomgulvet blir sterkere, vil symptomene lindres naturlig og kan forsvinne helt.

Kan mellomgulvsbrokk være farlig?

Tilstanden er ofte uskyldig, og brokket kan gli tilbake når pasienten reiser seg opp. Hvis organenes blodtilførsel klemmes av, er det imidlertid fare på ferde. Hvis store deler av tarmen er klemt opp i brysthulen, kan en også få pustebesvær. Da kan kirurgisk behandling være nødvendig.

Kan man bli kvitt spiserørsbetennelse?

Histamin 2 -antagonister, og protonpumpe-hemmere er de beste syrehemmende medikamentene, og har vanligvis god effekt både på betennelsesforandringene i slimhinnen og på symptomene til pasienten. Vanligvis forsøkes noen ukers behandling først, men i mange tilfeller er langtidsbehandling nødvendig.

Hvordan vet man om man har brokk?

Brokk er en utposning av bukhulen gjennom et svekket område i bukveggen. Brokket fremtrer som en kul når pasienten står oppreist, hoster eller presser ut magen. Noen ganger kan brokket gi svie og ubehag før det blir synlig. Over tid kan brokket bli større og gi økende plager som smerter.

Hvordan får man spiserørsbetennelse?

Årsak til spiserørsbetennelse

Som oftest er årsaken til spiserørsbetennelse at sur magesyre kommer opp i spiserøret, som ikke er beregnet på å tåle så surt innhold. Når dette skjer gjentatte ganger og over lengre tidsrom, kan det oppstå en irritasjon i slimhinnen i spiserøret, som oftest nederst.

Kan man bli bra av refluks?

Legemidler mot refluks

Ved sporadiske syreplager vil mange klare seg med reseptfrie legemidler. Les mer om egenbehandling i vår sak om halsbrann og sure oppstøt. Dersom dette ikke er nok er det ofte aktuelt med reseptpliktig behandling som reduserer utskillelsen av syre i magesekken.

Er reflukssykdom farlig?

Refluks er ubehagelig, men ikke farlig. Hvis du har tilbøyelighet til refluks, er det en livsvarig lidelse, selv om de fleste har perioder uten symptomer. Mange må i perioder behandles med medisin for å unngå de plagsomme symptomene.