Hvordan leve med mellomgulvsbrokk?

Hvordan behandle mellomgulvsbrokk?

Prinsippene for kirurgisk behandling av mellomgulvsbrokk er å redusere brokket, fjerne brokksekken, forlenge magedelen av spiserøret, eventuelt opereres det inn et nett som forsterker mellomgulvet, og eventuelt gjøres anti-refluks kirurgi. De aller fleste inngrep utføres laparoskopisk.

Hvordan virker brokk?

Et brokk oppstår når innhold i buken, altså fett eller tarmer, tyter ut av et svakt punkt mellom musklene i bukveggen. Vanligvis vil du kunne se eller føle en kul i stående stilling. Det svake punktet i bukveggens muskler kan være medfødt eller et resultat av skade og belastning.

Hvorfor får man spiserørsbrokk?

Årsaken til spiserørsbrokk

Når mellomgulvet er svekket, kan magesyre lekke opp i spiserøret fra magesekken. Det skyldes at magemunnen ikke klarer å holde tett når den har glidd opp over mellomgulvet. Magesyren er veldig sterk fordi den har som oppgave å bryte ned maten i magen.

Hvordan vet man om man har brokk?

Brokk er en utposning av bukhulen gjennom et svekket område i bukveggen. Brokket fremtrer som en kul når pasienten står oppreist, hoster eller presser ut magen. Noen ganger kan brokket gi svie og ubehag før det blir synlig. Over tid kan brokket bli større og gi økende plager som smerter.

Kan mellomgulvsbrokk forsvinne?

Det innebærer at styrken i mellomgulvet forbedres og det kontrollert klarer å holde nede magesekken i den naturlige posisjonen under mellomgulvet. Siden mellomgulvet blir sterkere, vil symptomene lindres naturlig og kan forsvinne helt.

Kan mellomgulvsbrokk være farlig?

Tilstanden er ofte uskyldig, og brokket kan gli tilbake når pasienten reiser seg opp. Hvis organenes blodtilførsel klemmes av, er det imidlertid fare på ferde. Hvis store deler av tarmen er klemt opp i brysthulen, kan en også få pustebesvær. Da kan kirurgisk behandling være nødvendig.

Hva hjelper mot betennelse i spiserøret?

Behandling av refluks og spiserørsbetennelse
  1. Spis små og regelmessige måltider.
  2. Unngå fete, store måltider og å spise rett før leggetid.
  3. Vektreduksjon hvis du er overvektig.
  4. Unngå klær og belter som strammer.
  5. Unngå arbeidsstillinger der du må sitte framoverbøyd over lengre tid.
  6. Slutte å røyke.

Hvordan opererer man spiserørsbrokk?

Operasjonen tar sikte på å trekke overgangssonen spiserør/magesekk ned igjen i bukhulen og beholde den der. Operasjonen utføres med kikkhullsteknikk i narkose. Volvat tilbyr operasjonen i Bergen og den utføres av våre erfarne spesialister i gastroenterologisk kirurgi.

Er reflukssykdom farlig?

Refluks er ubehagelig, men ikke farlig. Hvis du har tilbøyelighet til refluks, er det en livsvarig lidelse, selv om de fleste har perioder uten symptomer. Mange må i perioder behandles med medisin for å unngå de plagsomme symptomene.

Hva hjelper mot refluks?

Behandling av reflukssykdom

Begrense inntak av røyk, kaffe og alkohol, være forsiktig med sjokolade og peppermynte. Spise mindre måltider i stedet for store, unngå sene kveldsmåltider og heve hodeende i sengen. Alt dette kan redusere lekkasjen av mageinnhold opp i spiserøret og lindre plagene dine.

Hvor lenge vondt etter brokkoperasjon?

Du må regne med en del smerter og litt stramming på operasjonsstedet de første dagene. Du vil få resept på smertestillende tabletter. De 2 første ukene etter operasjonen må du ta det litt med ro og unngå brå bevegelser, hoste og unngå tunge løft inntil 6 uker etter operasjon.