Hvordan kjennes nedsunken livmor?

Kan livmora dette ut?

Livmorfremfall, også kalt nedsunken livmor eller uterusprolaps, skyldes svekket «opphengsapparat» for livmoren inne i bukhulen. Dette kan føre til at livmoren synker ned og eventuelt ut gjennom skjeden. Tilstanden kan avhjelpes med bekkenbunnstrening og/eller operasjon.

Hvordan behandles nedsunken livmor?

Behandlingen av nedsunken livmor avhenger av hvor svakt støttevevet rundt livmoren er blitt. Ved milde og beskjedne plager vil man ikke anbefale behandling. I tilfeller der behandling er nødvendig, kan dette være bekkenøvelser, medisiner, pessar eller operasjon.

Kan fremfall gå tilbake?

Lett grad av fremfall er normalt og vanlig under graviditet og etter fødsel. I de fleste tilfeller vil dette gå tilbake av seg selv i løpet av barseltiden og det første året etter fødselen.

Hvordan vet man at man har fremfall?

Felles for alle typer fremfall/underlivsprolaps kan være en følelse av nedpress/tyngde i bekkenbunnen eller en følelse av at noe er “på vei ut” (luftbobler i skjeden, følelse av en ball/tampong som sitter feil i skjeden, gnissing i underlivet eller mot undertøyet, en følelse av at noe “buler ut”, og ved mer alvorlige …

Kan nedsunken livmor gi smerter?

Ved små og moderate forandringer er det få eller ingen symptomer, men ofte er det ikke samsvar mellom grad av symptomer og funn. Likevel regner en at jo mer nedsunken livmoren er, jo større plager. De mest typiske plagene er: Følelse av oppfylthet eller trykk i bekkenet.

Hvordan behandle fremfall?

Behandling av lette grader kan være bekkenbunnstrening og ringbehandling. Hvis skadene er omfattende, er det kirurgi som er den rette behandlingen. Avhengig av type fremfall kan fremre eller bakre skjedevegg bli strammet opp og forsterket. Ved prolaps av livmorhalsen blir deler av denne fjernet og strammet opp.

Hvordan unngå fremfall?

I perioden du er sjukemeldt bør du unngå:
  1. tunge løft (meir enn 5 kg)
  2. tungt arbeid (golvvask og støvsuging)
  3. hard trening som aerobic og liknande.
  4. aktivitet som utløyser smerte.
  5. forstopping: kraftig trykking kan øydelegge resultatet av operasjonen.

Når blæren faller ned?

Nedsunken livmor (livmorfremfall, prolapsus uteri) og nedsunken blære (cystocele) oppstår, hvis disse musklene og senene blir slappe. Det kan skje etter mange fødsler eller på grunn av naturlige alderdomsforandringer. Det kan føre til at livmoren faller ned i skjeden, og blæren faller inn i veggen mot skjeden.

Er det farlig med nedsunken livmor?

Vanlige symptomer på dette er hyppig vannlating, urinlekkasje, ryggsmerter, tyngdefornemmelse i underlivet, problemer med å gjennomføre samleie og utflod fra skjeden. Tilstanden er ikke farlig, men et fremtredende fremfall av livmoren kan være meget ubehagelig.

Hva skjer med kroppen når man fjerner livmoren?

Når livmoren blir fjernet vil du ikke lenger ha mulighet for å få barn, og menstruasjonen stanser. Du vil fortsatt ha din normale hormonproduksjon fordi det er det eggstokkene som produserer. Det er ikke nødvendig å fjerne eggstokkene selv om du fjerner livmoren.

Er fremfall farlig?

Selve fremfallet er ikke farlig, men symptomene som følger med kan være meget plagsomme. Problemer med avføring og vannlating er typiske tegn på livmorsfremfall. Trykkende fornemmelser, ubehag ved samleie og at livmoren sitter dypt kan være nok til at man gjerne vil ha gjort noe med tilstanden sin.