Hvordan føles spiserørsbrokk?

Hvordan leve med mellomgulvsbrokk?

Symptomer på mellomgulvsbrokk kan lindres gjennom å gå ned i vekt eller å slutte å røyke. Det er også viktig å unngå å spise store måltid samt å unnlate å legge seg ned like etter et måltid. Det finnes medisiner mot slike plager, og i noen tilfeller kan det være påkrevd med en operasjon for å behandle brokket.

Hvordan behandle mellomgulvsbrokk?

Prinsippene for kirurgisk behandling av mellomgulvsbrokk er å redusere brokket, fjerne brokksekken, forlenge magedelen av spiserøret, eventuelt opereres det inn et nett som forsterker mellomgulvet, og eventuelt gjøres anti-refluks kirurgi. De aller fleste inngrep utføres laparoskopisk.

Hvordan virker protonpumpehemmere?

Protonpumpehemmere reduserer syresekresjonen ved å blokkere den pumpen som transporten hydrogenioner (H+-ioner) ut i magesekken (ventrikkelen) i bytte mot kaliumioner (K+-ioner). Denne pumpen kalles H+/K+-ATPase. Dette er det siste steget i kroppens produksjon av magesyre. Effekten kommer etter et par dager.

Kan spiserørsbrokk opereres?

Hos pasienter med mye plager og liten effekt av medikamentelle behandling kan det være aktuelt med operativ behandling. Hos mange pasienter med syrerefluks forekommer det samtidig et såkalt spiserørsbrokk som oppstår når den øverste delen av magesekken glir opp gjennom åpningen i mellomgulvet og inn i brysthulen.

Hvordan vet man om man har brokk?

Brokk er en utposning av bukhulen gjennom et svekket område i bukveggen. Brokket fremtrer som en kul når pasienten står oppreist, hoster eller presser ut magen. Noen ganger kan brokket gi svie og ubehag før det blir synlig. Over tid kan brokket bli større og gi økende plager som smerter.

Kan man bli kvitt spiserørsbetennelse?

Histamin 2 -antagonister, og protonpumpe-hemmere er de beste syrehemmende medikamentene, og har vanligvis god effekt både på betennelsesforandringene i slimhinnen og på symptomene til pasienten. Vanligvis forsøkes noen ukers behandling først, men i mange tilfeller er langtidsbehandling nødvendig.

Hvordan får man spiserørsbetennelse?

Årsak til spiserørsbetennelse

Som oftest er årsaken til spiserørsbetennelse at sur magesyre kommer opp i spiserøret, som ikke er beregnet på å tåle så surt innhold. Når dette skjer gjentatte ganger og over lengre tidsrom, kan det oppstå en irritasjon i slimhinnen i spiserøret, som oftest nederst.

Kan mellomgulvsbrokk forsvinne?

Det innebærer at styrken i mellomgulvet forbedres og det kontrollert klarer å holde nede magesekken i den naturlige posisjonen under mellomgulvet. Siden mellomgulvet blir sterkere, vil symptomene lindres naturlig og kan forsvinne helt.

Kan mellomgulvsbrokk være farlig?

Tilstanden er ofte uskyldig, og brokket kan gli tilbake når pasienten reiser seg opp. Hvis organenes blodtilførsel klemmes av, er det imidlertid fare på ferde. Hvis store deler av tarmen er klemt opp i brysthulen, kan en også få pustebesvær. Da kan kirurgisk behandling være nødvendig.

Hva er Paraøsofagealt hernie?

Paraøsofagealt hernie, eller diafragmabrokk (mellomgulvsbrokk) er en tilstand der øvre del av magesekken (fundus) glir opp ved siden av spiserøret.

Kan man bli bra av refluks?

Legemidler mot refluks

Ved sporadiske syreplager vil mange klare seg med reseptfrie legemidler. Les mer om egenbehandling i vår sak om halsbrann og sure oppstøt. Dersom dette ikke er nok er det ofte aktuelt med reseptpliktig behandling som reduserer utskillelsen av syre i magesekken.