Hvordan føles blodpropp i leggen?

Hvilke symptomer kan vi se ved dyp venetrombose?

Typiske symptomer er ømhet og hevelse av benet. Benet kan føles varmt, og huden kan være rødlig eller blålig misfarget. Du har ofte lett feber. Deler av blodproppen kan rive seg løs og ende som en blodpropp i lungen.

Hva gjør man ved mistanke om blodpropp?

Når bør du kontakte lege ved mistanke om blodpropp?
  1. Dersom du får smerter og hevelse i beinet som etter hvert blir rødlig eller blålig.
  2. Dersom du plutselig blir tungpusten, får hjertebank, har brystsmerter eller har hoste med blodig oppspytt.

Hvorfor oppstår DVT?

Dyp venetrombose (DVT) er blodproppdannelse i de store, dyptgående venene i legg, lår, bekkenområdet, eventuelt i arm eller skulder. Hvis en vene er blokkert av en blodpropp (en trombe), hindres tilbakestrømmen av blod til hjertet. Området nedenfor blodproppen blir da fylt med blod og blodvann, og hovner opp.

Hvor farlig er blodpropp i leggen?

Blodpropper i beina kan løsne og vil da følge blodårene til hjertet og lungene og gi blodpropp i lungene. Dette kan være farlig hvis blodproppen er stor. I så fall får man akutt pustebesvær og smerter i brystet, og det er fare for pustestans eller hjertestans, og man må få legetilsyn og behandling raskt.

Kan man gå lenge med blodpropp?

Jo lengre tid det går før du oppsøker lege, jo større risiko er det for at du vil få varige skader som følge av blodproppen. – Pasienter som går lenge med symptomer kan risikere at blodårene i beina blir ødelagt. De kan få et varig hovent ben, opplyser Sandset.

Hvordan sjekker man om man har blodpropp?

Kontrastvæske sprøytes inn i blodet før det blir tatt et røntgenbilde. Kontrastvæske er et flytende stoff som vises på røntgenbilder. Den vil strømme inn i alle blodårene som er åpne, men vil ikke komme forbi blodproppen og dermed vises dette på røntgenbildet. Da vet legen at det er en blodpropp der.

Når bør man kontakte lege ved mistanke om blodpropp?

Vanlige symptomer på DVT er nyoppståtte smerter eller hevelse i beinet (vanligvis leggen) eller armen. Ved slike symptomer skal du ta kontakt med fastlege eller legevakt samme dag. DVT er en akutt medisinsk tilstand som krever at behandling med blodfortynnende medikamenter starter uten unødvendig forsinkelse.

Kan man se blodpropp på ultralyd?

Ultralyd er den foretrukne undersøkelsen for å påvise eller utelukke blodpropp i venene i beina. Behandling ved blodpropp dype vener i foten er blodfortynnende medisiner som hjelper med å løse opp blodproppen og forhindrer at blodproppen utvikler seg videre.

Hvorfor skal man ikke massere leggene til en sengeliggende pasient?

Personlig hygiene

Dersom pasienten har en dyp venetrombose i en legg, må leggen ikke masseres. Da risikerer man at en bit av tromben løsner, føres med blodstrømmen og setter seg fast et annet sted i kroppen.

Kan man forebygge blodpropp?

Røyking, inaktivitet og overvekt er noen faktorer som øker risikoen for blodpropp uavhengig av om du har kreft eller ikke. Du kan selv bidra til å redusere risikoen for blodpropp i venene (venøs trombose).

Hva er forskjellen på trombose og emboli?

En trombose er en blodpropp som dannes i en blodåre. Det skilles mellom to typer. Den blodproppen som dannes lokalt og blir værende der kalles trombose. Hvis en slik blodpropp løsner og følger blodårene inntil den kiler seg fast i en trangere åre, kalles den en embolus eller emboli dersom det er flere.