Hvordan får man Galleblærebetennelse?

Er betennelse i galleblæren farlig?

Galleblærebetennelse varer i normalt omkring 1 uke. I de fleste tilfeller er det ikke farlig, og det fører kun sjelden til komplikasjoner. Men det kan bli alvorlig, og du kan utvikle blodforgiftning med bakterier, få en byll i galleblæren, eller det kan gå hull på galleblæren.

Hva er kronisk galleblærebetennelse?

Ved kronisk kolecystitt har man en langvarig betennelsesreaksjon i galleblæren som fører til fibrose og fortykkelse av galleblæreveggen. Dette er ofte et resultat av gjentatte akutte kolecystitter eller langvarig mekanisk irritasjon av gallesteiner i galleblæren.

Hva skjer uten galleblære?

Galleblæren konsentrerer galle og slipper ut litt av gangen ettersom vi trenger det. Når den er borte, lager leveren fremdeles all gallen, men den har ikke et lager å gå til, og gallen konsentreres ikke. Den slippes direkte ut i tarmsystemet, og dette kan ofte føre til diaré rett etter operasjon.

Hvor går gallegangene?

Den felles gallegangen munner ut i tolvfingertarmen (øverste del av tynntarm). Gallegangene er forbundet med galleblæren, som er et lite hulorgan på undersiden av leveren. Galle fra leveren blir delvis lagret og konsentrert i galleblæren, og skilles ut i tolvfingertarmen etter behov.

Er gallestein smertefullt?

Gallestein kan gi anfall av milde til kraftige smerter i øvre høyre del av magen, eventuelt med utstråling til ryggen og gjerne opp til høyre skulder. Pasienten har vanskelig for å sitte eller holde seg i ro under anfallet, og pasienten er som regel kvalm.

Hva er Kolangitt?

Kolangitt er betennelse i gallegangene. Tilstanden er oftest uttrykk for en bakteriell infeksjon. Den kan da skyldes bakterier som er kommet opp fra tarmen fordi galleavløpet blokkeres, for eksempel ved gallestein.

Kan man dø av galleblæren?

Svært få dør som komplikasjon av gallesteinsoperasjon. Selv om man fjerner galleblæren, lager leveren fortsatt galle. Gallen går da rett inn i tarmen i stedet for å bli lagret i galleblæren først. Dette kan påvirke fordøyelsen, selv om det vanligvis ikke forårsaker store problemer.

Er gallestein dødelig?

Dersom denne tilstanden blir stående ubehandlet, kan det føre til alvorlig, og i noen tilfeller dødelig skade. Pasienten har da gjerne feber, konstante smerter og gulsott.

Er galleblæren en kjertel?

Galleblæren er et pæreformet hulorgan som mottar og lagrer galle, og tømmer den ut i øvre del av tolvfingertarmen etter behov. Galleblæren er forbundet med gallegangene.

Hva hjelper best mot gallestein?

Akutte gallesteins- smerter blir behandla med smertestillande medisiner (tabletter eller sprøyte). Dei fleste med gallestein har stein i sjølve galleblæra. Steinane kan vanlegvis bli lokalisert ved undersøking med ultalyd. Når smertene er over er det som oftast ikkje nødvendig med vidare behandling.

Hva er polypp i galleblære?

I tillegg til de flate intraepiteliale lesjonene er det også polypøse lesjoner, som vokser som polypper. Dette er som regel godartede svulster (papillære og tubulære adenomer) som kan forekomme i alle deler av galleveier utenfor lever, men hyppigst forekommende i galleblæren.