Hvordan få sjekket føflekker?

Hvordan ser en farlig føflekk ut?

B – Avgrensing – Ondartede føflekker kjennetegnes ofte av en uregelmessig eller en uklar avgrensning mot huden. C – Farge – Se etter om føflekken har ujevn farge eller ulike farger i seg. Typisk for ondartede føflekker er at de har fargetoner som varier mellom rødbrunt til sort. De har også ofte en noe blank overflate.

Hvordan kan hudkreft se ut?

sår i huden som blør lett og ikke gror. rødlig hudfortykkelse med kløe/ubehag. misfargede knuter i huden som vokser. eksemlignende utslett med skorper som faller av og dannes på nytt.

Kan det være kreft i små føflekker?

Gå til legen hvis …

Varseltegnene er hvis føflekken forandrer seg, vokser seg større, skifter til mørk farge eller blir ujevn i kantene. Du bør også følge med dersom føflekken vokser til en høy klump, eller ser helt annerledes ut enn de andre føflekkene. Har du disse symptomene på kreft bør du gå til legen!

Kan en liten føflekk være farlig?

Hvis en føflekk endrer form eller størrelse, bør du ta en sjekk. Det samme gjelder hvis de er asymmetriske i formen, klør, blør og irriterer eller endrer farge. Hvis det er føflekkreft i familien øker sjansen for at du selv blir rammet. Det kan derfor være lurt å sjekke seg oftere.

Hvordan sjekke føflekk for kreft?

Symptomene kan være en føflekk eller en ny flekk som:
 1. endrer form eller farge (spesielt til svart)
 2. vokser.
 3. klør.
 4. blør eller danner sår​
 5. har asymmetrisk form.
 6. har ujevn farge.
 7. har uklar overgang til normal hud.

Hvilke føflekker bør man sjekke?

Det er viktig å gå til fastlegen hvis:
 • du får en ny flekk.
 • en føflekk forandrer form og farge, ved at den. blir større enn før, i tykkelse eller i bredden. endrer form og får ujevne kanter. endrer farge, ofte med brunsvarte partier.
 • en føflekk klør, blør eller danner et sår som ikke vil gro.

Kan fastlege sjekke føflekk?

Du kanføflekker kontrollert hos en fastlege, men det er bedre å gjøre det hos en hudlege som jobber med dette hver dag, og dermed har mye erfaring, avslutter hudlegene.

Hvordan føles føflekkreft?

Symptomer. De to viktigste tegnene på ondartet føflekkreft er forandringer i føflekker du allerede har og at det dukker opp nye føflekker eller mørke flekker på huden din. Gå til legen din dersom du finner en føflekk som har forandret form, størrelse eller farge.

Hva er tegn på føflekkreft?

Føflekkreft kan oppstå både i normal hud eller i en føflekk. De vanligste tegnene på begynnende svulstutvikling er at føflekken begynner å vokse eller endre form, endrer farge (blir mørkere eller mer ujevn), begynner å klø, begynner å blø eller det blir en sårdannelse i eller rundt som ikke vil gro.

Kan føflekker komme plutselig?

Noen fødes med føflekker, mens andre blir født uten, men begge vil kunne få flere føflekker i løpet av livet. Det er helt normalt å få nye føflekker på kroppen. Normalt når man en topp rundt 40 års alder, som er den perioden hvor man har flest føflekker på kroppen.

Hvordan vet du at du har hudkreft?

Symptomer ved hudkreft
 • sår i huden som blør lett og ikke gror.
 • rødlig hudfortykkelse med kløe/ubehag.
 • misfargede knuter i huden som vokser.
 • eksemlignende utslett med skorper som faller av og dannes på nytt.