Hvordan få opp HDL-kolesterol?

Hvilke verdier er høyt kolesterol?

Ideelt: Mindre enn 5 mmol/L. Bra: 5 – 6 mmol/L. Noe forhøyet: 6 – 7 mmol/L. Forhøyet: 7 – 8 mmol/L.

Hva er forskjellen på LDL og HDL-kolesterol?

LDLkolesterolet. øker risikoen for hjertekrampe (angina) og hjerteinfarkt ved at kolesterolet avleirer seg på innsiden av åreveggen og fører til at årene blir trange (stenoser). HDLkolesterolet. beskytter mot åreforkalkning og tar med seg overskudd av fett fra blodårene til leveren, der fettet utskilles.

Hva betyr kolesterolverdiene?

Høye kolesterolverdier gir normalt ingen symptomer, og det synes vanligvis heller ikke utenpå. Det går an å være slank og ha høyt kolesterol, og det går an å være overvektig og ha helt fine kolesterolverdier. Som regel oppdages høyt kolesterol når du tar en blodprøve hos legen, eller ved annen helsesjekk.

Hva er normal triglyserid?

Normalt triglyseridnivå i blodet er under 1,7 mmol/L når prøven er tatt fastende. Moderat forhøyet triglyseridnivå er 1,7-10 mmol/L, og kan gi økt risiko for hjerte- og karsykdom. Betydelig forhøyet triglyseridnivå er høyere enn 10 mmol/L, og gir økt risiko for betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt).

Hvilken matvare senker kolesterolet mest?

Spis mer fiber

Fiber kan binde kolesterol i tarmen, og dermed senke kolesterolet i blodet. Spis derfor mye av grove kornprodukter, fullkorn, frukt, bær og grønnsaker, og belgvekster, som bønner, linser, kikerter og erter.

Hva øker kolesterolet?

Bruk mindre
  • Smør, margarin. …
  • Kjøtt, spesielt oppmalte kjøttprodukter, farsemat, pølser.
  • Egg: Eggeplommen er svært kolesterolrik, og du bør ikke spise mer enn 1 egg om dagen. …
  • Andre kolesterolrike matvarer du bør unngå, er lever fra fisk og landdyr, og rogn.
  • Helmelk, kremfløte, rømme.

Hvordan senke kolesterolet uten medisiner?

Et kosthold med mye fett, og en livsstil med lite mosjon, røyking og overvekt, er alle faktorer som kan øke kolesterolet ditt.

1. Mat som reduserer kolesterolet
  1. Extra Virgin Olivenolje.
  2. Spis mindre rødt kjøtt.
  3. Bytt til meieriprodukter med lite eller mindre fett.
  4. Grill eller damp maten din istedenfor å steke den.

Hva er Restkolesterol?

Du har kanskje hørt om «totalkolesterol», som er et uttrykk for den samlede mengden kolesterol i blodet. Tallet skjuler blant annet kolesterolformene HDL og LDL, samt det som kalles «restkolesterol».

Hva er høyt LDL nivå?

For personer med en moderat risiko for hjerte- og karsykdom, bør det LDL-kolesterolet (det «dårlige») bør være under 3,0 mmol/l. Ifølge Helsedirektoratets retningslinjer bør et kolesterol på 7 mmol/l eller høyere vanligvis behandles uansett hvor god helse man ellers har.

Når er høyt kolesterol farlig?

Høyere enn 7,0 mmol/l er klart forhøyet). LDL: under 2.5 mmol/l. HDL: Over 1 mmol/l for menn og over 1,3 mmol/l for kvinner. For personer med en moderat risiko for hjerte- og karsykdom, bør LDL-kolesterolet (det «dårlige») være under 3,0 mmol/l.

Hva er god og dårlig kolesterol?

Kolesterol kan måles både som totalkolesterol, HDL-kolesterol og LDL-kolesterol. HDL-kolesterol betegnes ofte som «det gode kolesterolet» fordi høyt HDL-kolesterol er vist å beskytte mot hjertekarsykdom. Motsatt vil lavt HDL- og høyt LDL-kolesterol ha en ugunstig virkning på hjertet.