Hvordan få hardkokte egg?

Hvordan koke egg uten at de sprekker?

Kalde egg i kaldt vann, varme egg i varmt vann

Da øker eggets temperatur gradvis med vannet og faren for sprukket eggeskall minimeres. Har du tempererte egg, koker du opp vannet først og deretter legger du eggene forsiktig ned i vannet. Bruk gjerne en skje for å unngå at skallet sprekker.

Skal man koke egg med lokk?

Når vannet koker, legger du forsiktig egget ned i vannet og lar egget koke under lokk ved svak varme. Er det et lite egg er 4,5 til 5 minutter nok. Er det et ekstra stort egg kan det ta 6 til 6,5 minutter å koke et bløtkokt egg.

Hvor lang tid tar det å koke et egg på Mount Everest?

Litt lengre koketid

Hvor mye mer tid i kjelen trenger egget egentlig jo høyere over havet man kommer. – Det ser ut til at et hardkokt egg krever cirka 10% lengre koketid i 1000-1500 meters høyde (norsk fjellheim). Altså omtrentlig 1 min ekstra, opplyser Kringlebotn.

Hvorfor er kokepunktet til vann lavere på fjellet?

I et normalt lufttrykk ved havflaten (1.013 bar), er vannets kokepunkt 100 grader celcius. Lufttrykket avtar med høyden, slik at på Galdhøpiggen er vannets kokepunkt ca. 92 grader, på Mount Everest ca. 73 grader.

Hva skjer hvis du koker egg for lenge?

Grønnfargen fører ikke til usmak, selv om det kanskje ser rart ut. Men for lang koketid kan generelt føre til en tørrere og mindre saftig eggeplomme. – I enkelte land er det viktig å koke egget lengre for å unngå salmonellasmitte.

Hvor lenge kan man spise kokt egg?

Hardkokte egg kan oppbevares i kjøleskap. Er de kjølt ned kort tid etter koking, holder de i minst fire dager. Del egget i to og sjekk om det fortsatt lukter friskt om du er i tvil.

Hvor lenge koke egg i kaldt vann?

Når jeg koker egg, legger jeg bestandig eggene i det kalde vannet, slik at de får være med på hele oppkoket. Da er det aldri trøbbel med at eggeskallet sprekker. Skal egget være bløtkokt, lar jeg dem koke i 3 minutter og 30 sekunder.

Hvorfor sprekker egget?

Det er når luften ikke kommer raskt nok ut av egget at eggeskallet sprekker. Et lite hull i skallet sender luften raskere ut, og sørger for at egget holder seg helt og fint under koking.

Hvilken side av egget skal man stikke hull i?

Har du glemt å ta eggene ut, kan du prøve trikset med å stikke et par hull i den butte enden. Det skal også gjøre skallet mindre sårbart for å sprekke.

Kan man koke egg to ganger?

Generelt sett bør man være forsiktig med å varme opp ting flere ganger, hvis nedkjølingsprosessen går forholdsvis sakte. Mange bakterier og mikrober trives i under visse temperaturer, og kan produsere toksiner som overlever en ny runde med oppvarming.

Hvordan koke måsegg?

Eggene må kokes riktig skal resultatet bli bra. Sett over en kasserolle med vann og kok det opp. Ha i eggene, og fra det da begynner å koke opp igjen skal eggene koke i 13 minutter. Ikke fosskoke, men bare så vidt boble.