Hvordan er smertene ved fibromyalgi?

Hvilke punkter fibromyalgi?

Fibromyalgi er en kronisk smertetilstand i muskler og skjelett. For å få diagnosen fibromyalgi må man ha hatt muskelsmerter i store deler av kroppen i minst 3 måneder. Legen må også finne 11 av 18 trykkømme punkter, og andre sykdommer (som for eksempel leddgikt og lavt stoffskifte) må utelukkes.

Hva forverrer fibromyalgi?

Typisk for fibromyalgi er smerter, og at du kjenner deg stiv i kroppen. Du føler deg kanskje også lite uthvilt om morgenen. Mange har ledd- og muskelsmerter, morgenstivhet og det forverres ved værskifte, stress fysisk og psykisk, samt ved nedsatt søvn.

Hvordan stille diagnosen fibromyalgi?

Fibromyalgi er en langvarig smertetilstand i kroppens muskler, sener og ledd. Diagnosen stiller man på bakgrunn av spørsmål og undersøkelse av lege. Fibromyalgi er en kronisk smertetilstand med utbredte kroppssmerter i muskler, skjelett og senefester.

Hvor sitter smerter ved fibromyalgi?

Hovedsymptomet på fibromyalgi er utbredte kroniske smerter. Det kan være muskelsmerter, leddsmerter eller begge deler. Smertene kan oppstå på forskjellige steder over hele kroppen, og varierer i intensitet ofte fra dag til dag. Smertene må ha vart i minst tre måneder.

Hva er Bløtvevsrevmatisme?

Hva er Bløtvevsrevmatisme? Bløtvevsrevmatisme innebærer en forhøyet sensitivitet i bløtvev – inkludert muskler, sener, bindevev og ligamenter. Tilstanden fører også til at smertesignaler ved trykk, berøring eller belastning mot disse områdene kan bli feiltolket i hjernen og forsterket gjennom de sendte nervesignalene.

Kan fastlegen stille fibromyalgi diagnose?

Medisinsk utredning ved fibromyalgi

Vanligvis er det allmennlege/fastlege som gjør de medisinske undersøkelser og stiller diagnosen. Med e nyere (2016) kriteriene (se nedenfor) kan diagnosen stilles ved hjelp av et spørreskjema. Det anbefales at pasienten gjennomgår skjemaet med fastlegen.

Er ME og fibromyalgi det samme?

ME og fibromyalgi henger ofte sammen og bør betraktes som «overlappende syndromer». Idiopatisk kronisk utmattelse: Hvis pasienten har uforklarlig, langvarig utmattelse (6 måneder eller mer), men ikke har nok symptomer til å tilfredsstille kriteriene for ME, bør det klassifiseres som idiopatisk kronisk utmattelse.

Hvordan kjennes nervesmerter ut?

Sykdomsbildet varierer betydelig. De første symptomene er ifølge Norsk Helseinformatikk ofte nedsatt hudfølelse og leddsans. Dette kan gi følelse av å ha puter under føttene, og det medfører ustø gange. I tillegg opplever enkelte smertefulle prikkinger.

Hva kan utløse fibromyalgi?

Selv om årsaken er ukjent, så tror vi at tilstanden i mange tilfeller kan utløses av langvarig psykisk og fysisk overbelastning. Et av de typiske funnene er økt ømfintlighet for smerte som man tror skyldes forandringer i områder i hjernen som er av betydning for smerteopplevelse.

Hva bør man spise når man har fibromyalgi?

Betennelsesdempende kosthold

Det innebærer å spise mer frukt, grønnsaker, belgvekster, nøtter og fisk og mindre kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter, salt og salt mat samt mindre sukker og matvarer med høyt sukkerinnhold.

Kan fibromyalgi kobles til andre diagnoser?

Kobler diagnoser

Flere andre tilstander er forbundet med fibromyalgi og mange som har fibromyalgi har i tillegg en av disse diagnosene: Irritabel tarm-syndrom (IBS) Kronisk tretthetssyndrom (ME) Kroniske kjeveleddssmerter.