Hvordan bør fordelingen av energi fra de ulike næringsstoffene være?

Hva bør man spise mest av?

5 matvarer du bør spise mer av
 • Grønnsaker. Disse vitaminbombene gir masse viktig næring og fiber. …
 • Frukt og bær. Det er ingen grunn til å frykte frukt og bær fordi det inneholder fruktsukker. …
 • Proteiner. …
 • Grove brød- og kornvarer. …
 • Belgfrukter.

Hvor mange gram sukker per dag?

Det anbefales at inntaket av tilsatt sukker begrenses til under 10 energiprosent. Ved normal fysisk aktivitet vil 10 energiprosent tilsvare et inntak av tilsatt sukker på 60–70 gram per dag for menn og 50-55 gram per dag for kvinner.

Hvor mye karbohydrater per kg kroppsvekt?

mye karbo trenger du

Helsedirektoratet anbefaler at: De som trener 1-2 timer daglig bør innta 6-8 gram karbohydrat per kg kroppsvekt per dag. De som trener 2-4 timer eller mer daglig bør innta 8-12 gram karbohydrat per kg kroppsvekt per dag.

Hva er Aktivitetsfaktor?

Kaloribehovet blir ganget opp med aktivitetsnivå. For å regne ut hvor mange kalorier du faktisk trenger på en dag, må vi multipliserer vi BMR-faktoren med en aktivitetsfaktor, eller PAL (physical activity level), som det kalles.

Hvor høyt energiinnhold er det i fett sammenlignet med samme mengde karbohydrater?

Innholdet av energi i energigivende næringsstoffer er:

1 g fett = 37 kJ eller 9 kcal. 1 g protein = 17 kJ eller 4 kcal. 1 g karbohydrat = 17 kJ eller 4 kcal.

Hvilke matvarer er usunne?

Mat som er usunn er hvitt brød og sukker, godteri, sjokolade, kaker, mye fett, ferdigprodukter og brus. Denne maten gir hjertesykdommer, gjør oss tjukke, kan gi oss sukkersyke, og vi blir ofte trøtte og i dårlig humør. Kroppen ser ikke så bra ut. Derfor er det viktig for oss å ha et balansert kosthold.

Hva er de 12 kostrådene?

1. Kostrådene
 1. Variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. …
 2. God balanse mellom hvor mye energi man får i seg gjennom mat og drikke, og hvor mye man forbruker gjennom aktivitet.

Hva bør man ikke spise?

Nei-mat:
 • Brus og annen sukkerholdig drikke.
 • Alkohol.
 • Alt av fritert mat og snacks.
 • Fett kjøtt og farser/blandingsprodukter.
 • Fet ost.
 • Rømme/majones.
 • Juice.
 • Smør, margarin, olje.

Er 50 gram sukker mye?

Kroppen vår håndterer fint små mengder tilsatt sukker. I de norske kostrådene anbefales det å innta mindre enn 10% av kaloriene fra tilsatt sukker. For en person som spiser 2000 kalorier om dagen betyr det at mindre enn 200 kalorier bør komme fra sukker. Det tilsvarer omtrent 50 gram sukker.

Hvor mye sukker er farlig?

Sørge for at du ikke får i deg for mye sukker. – Det er ikke gift, men energi. Du kan få hull i tennene og du kan bli overvektig hvis du spiser for mye. Helsemyndighetenes anbefaling er at du begrenser inntaket av tilsatt sukker til mindre enn ti prosent av det totale energiinntaket ditt.

Hva skjer hvis man spiser godteri hver dag?

Svaret er altså at det er ikke farlig eller dårlig for kroppen å spise noen små biter godteri hver dag, så lenge det ikke går på bekostning av annen mat man skal spise. Men for de fleste er det ikke realistisk å holde seg kun til noen få biter, og da er det bedre å unngå det helt.