Hvordan blod er tatt: Prosedyre, Tips for å slappe av og andre

Det er sannsynlig at du på et tidspunkt i livet ditt, vil du få en bloduttak for en medisinsk undersøkelse eller å donere blod. Prosessen for begge prosedyrene er lik og vanligvis mye mindre smertefullt enn de fleste tror.

Fortsett å lese for å finne ut hvordan du forbereder deg på neste blodprøvetaking. Hvis du er en medisinsk profesjonell, vil vi gi noen forslag til å forbedre bloduttaketeknikker.

Før tegningen

Før du utfører en bloduttak, er det viktig å vite om du trenger å følge spesielle instruksjoner før testen.

For eksempel krever noen tester raskt (ikke å spise eller drikke noe) i en viss tidsperiode. Andre krever ikke det raskt.

Hvis du ikke har spesielle instruksjoner i tillegg til ankomsttid, er det fortsatt noen skritt du kan gjøre for å prøve å forenkle denne prosessen:

 • Drikk mye vann før D ‘& # 8217; avtale. Når du er hydrert, øker blodvolumet og blodårene dine er mer kjøttfulle og enkle å få tilgang til.
 • Spis et sunt måltid før du går. Velg en rik på integrerte proteiner og karbohydrater kan forhindre at du føler deg bedøvet etter å ha gitt blod.
 • Ha på seg en kortærmet skjorte eller lag. Dette gjør det lettere å få tilgang til venene.
 • Stopp L’inntak av aspirin minst to dager før blodprøvetaket hvis du donerer blodplater.

Du kan nevne om du har en favorittarm hvorfra en person kan trekke blod på. Dette kan være din ikke-dominerende arm eller A’område hvor du kjenner en person som tar blodet ditt, har vært vellykket.

Prosedyren

Tiden som kreves for blodprøvetaking, avhenger vanligvis av mengden blod som trengs.

For eksempel kan bloddonasjon ta ca. 10 minutter, mens L’å oppnå en liten mengde blod for en prøve kan bare ta noen minutter.

Selv om prosessen kan variere avhengig av hvem blodet trekkes tilbake og for hvilket formål, vil personen som går tom for blod, følge denne generelle prosedyren:

 • Be om å avsløre en arm, legg deretter et smalt elastisk band kjent som en hemostatisk blonder rundt det & # 8217;. Dette får blodårene til å bli revet med blod og være lettere å identifisere.
 • Identifiser en vene som synes lett å få tilgang til, spesielt en stor og synlig vein. De kan føle en vene for å evaluere grensene og hvor stor det kan være.
 • Rengjør den målrettede venen med en buffer gjennomvåt i alkohol eller en annen rengjøringsmetode. Det er mulig at de har problemer med å få tilgang til vene når de gjør det Sett inn L & # 8217;. Hvis dette er tilfelle, kan det hende du må prøve en’andre vene.
 • Vellykket skriv inn en nål i huden for å få tilgang til venen. L’Needle er vanligvis koblet til et spesielt rør eller en sprøyte for å samle blod.
 • Frigjør hemostatisk blonder og fjern nålen fra armen, påfør et lite trykk med en gasbind eller et bandasje for å forhindre ytterligere blødninger. Personen som plukker opp blodet, vil trolig dekke punkteringsstedet med et bandasje.

Noen typer hemoder kan ta lengre tid for donasjon. Dette gjelder for en spesiell type bloddonasjon kjent som aeriere. En person som gjør en donasjon gjennom denne metoden, gir blod som kan separeres i ekstra komponenter, som blodplater eller plasma.

Hvordan å holde seg rolig

Mens blodsamlingen er ideelt en «8217; rask og minimal smertefull opplevelse, er det mulig at noen føler seg veldig nervøse på # 8217; ideen å bli sittende fast med en nål eller se ditt eget blod.

Her er noen måter å minimere disse reaksjonene og holde seg rolig:

 • Konsentrere deg om å gjøre dype og fullstendig puste før du utfører blodprøvetaking. Konsentrere seg om å puste, kan du lindre mental spenning og naturlig slappe av kroppen din.
 • Ta hodetelefonene og lytt til musikk før og under utvinningen. Dette gjør at du kan blokkere et miljø som ellers kunne få deg til å føle deg nervøs.
 • Spør personen som tar blodet ditt for å fortelle deg å se bort før du lukker en nål til armen.
 • Spør om det finnes enheter eller metoder som personen som går tom for blod, kan bruke for å minimere ubehag. For eksempel vil enkelte strukturer bruke bedøvelse av kremer eller små lidokaininjeksjoner (en lokal bedøvelse) før du setter inn en nål i venen. Dette kan hjelpe deg med å minimere ubehag.
 • Bruk en enhet som Buzzy, Et lite vibrerende verktøy som kan plasseres i nærheten som bidrar til å redusere sykdommen i’# 8217;.

Personen som tar blodet, har sannsynligvis allerede sett nervøse mennesker som skal få blod. Forklarer dine bekymringer og kan hjelpe deg med å forstå hva du kan forvente.

Bivirkninger

De fleste blodprøver forårsaker minimum bivirkninger. Du kan imidlertid oppleve noen av følgende:

 • blødning
 • ekkymose
 • Svimmelhet (spesielt etter å ha gitt blod)
 • utslett
 • Hudirritasjon eller lim fra et påført bandasje
 • sårhet

De fleste av disse vil slette over tid. Hvis du fortsatt oppstår blødning fra et punkteringssted, kan du prøve å holde trykket med en ren og tørr gasbind i minst fem minutter. Hvis nettstedet fortsetter å bløde og suge bandasjer, kontakt lege.

Du bør også konsultere en lege hvis et stort blod modig er kjent som en hematom i punkteringsstedet. Et stort hematom kan blokkere blodet til vev. Imidlertid forsvinner imidlertid mindre hematomer (dimensjoner lavere enn en mynt) med tiden med tiden.

Etter blodprøvetaking

Selv om du har tatt en liten mengde blod, er det fortsatt skritt du kan følge for å forbedre hvordan du føler deg etter:

 • Hold bandasjen for anbefalt mengde tid (med mindre du opplever en’hudirritasjon i punkteringsstedet). Dette er vanligvis minst fire eller seks timer etter blodprøvetaking. Du må kanskje la det ligge lenger hvis du tar medisiner for å fluidifisere blod.
 • Avstå fra å gjøre en intens trening, som kan stimulere blodstrømmen og forårsake blødning fra nettstedet.
 • Spis jernrike matvarer, for eksempel grønne grønne grønnsaker eller frokostblandinger beriket med jern. Disse kan bidra til å fylle opp tapt jernreserver for å gjenopprette blodstrømmen;.
 • Påfør en klutpakke dekket med klut eller hånd hvis du har smerte eller blåmerker på punkteringsstedet.
 • Lag en matbit med mat som stimulerer energien, som ost og cracker og en håndfull valnøtter eller halvparten av en kalkunsandwich.

Hvis du finner symptomer som du tror er utenom det vanlige, ring legen din eller plasser hvor du har belastet blod.

For leverandører: Hva gjør blodet bedre?

 • Be personen som mottar blodprøvetaking Hvordan bedre roen hans nerver. For eksempel drar noen mennesker av kunnskapen om hvert passasje, mens andre tror at de bare er mer nervøse. Finn den beste måten å kommunisere med en person kan hjelpe.
 • Sjekk alltid allergier før du utfører tegningen. En person kan være allergisk mot latex i en hemostatisk blonder eller i et bandasje, så vel som komponentene i noen såper som brukes til å rengjøre området. Dette bidrar til å minimere ubehag.
 • Finn ut mer om den typiske anatomien til armen og hånden når det gjelder vener. For eksempel vil mange mennesker som kjører blodprøver gjør det i # 8217; anker armområdet (indre del av’underarmen) hvor forskjellige store årer er til stede.
 • Undersøk armen før du bruker en hemostatisk blonder for å se om venene allerede er tydelig synlige. Se etter venene som synes å være det vanskeligste å redusere risikoen for hematom.
 • Påfør en hemostatisk blonder minst 3 til 4 tommer over punkteringsstedet. Prøv å ikke forlate hemostatisk blonder i mer enn to minutter fordi dette kan forårsake nummenhet og prikking på armen.
 • Hold huden tid rundt venen. Dette bidrar til å hindre at vene rulle eller omdirigere mens du setter inn nålen.
 • Be personen om å gjøre en knyttneve. Dette kan gjøre venene mer synlige. Imidlertid er pumping av knyttneve ineffektiv fordi det ikke er C’det er blodstrømmen i området når du har brukt hemostatisk blonder.

Bunnlinjen

Uttak og bloddonasjoner bør være en minimal smertefri prosess som har få bivirkninger.

Hvis du er interessert i å donere blod, bør du vurdere muligheten for å kontakte ditt lokale sykehus eller American Røde Kors, som kan lede deg til et nettsted for bloddonasjon.

Hvis du er i tvil om bivirkningene eller selve prosessen, del dem med personen som tar blodet ditt. Det er mange måter å roe nerver på og gjøre prosessen generelt mer væske.