Hvordan bli kvitt lichen?

Hvorfor får man lichen?

Vi vet ikke hva som forårsaker lichen sclerosus. Det er ingen infeksjon, tilstanden smitter ikke og kan ikke overføres ved seksuell kontakt. Sykdommen kan i noen tilfeller være forbundet med autoimmune sykdommer, som stoffskifteproblemer eller manglende pigmentering av huden.

Hvordan ser lichen sclerosus ut?

Lichen sclerosus er en kronisk, oftest kløende, hudlidelse som spesielt rammer huden i underlivet. Huden på resten av kroppen er sjelden angrepet. Sykdommen starter oftest som hvite striper i huden, etter hvert kan huden se ut som krøllete, skinnende cellofan.

Hvor lenge varer lichen planus?

Maksimal spredning på kroppen foreligger innen 2 til 16 uker. Utslettet er særlig lokalisert til bøyeflatene, eks. håndflatesiden i håndleddene, og på kroppen. Selv om lichen planus oftest forekommer på huden, så kan sykdommen også involvere munnslimhinnen, slimhinnen i kjønnsorganene og/eller neglene.

Kan man få lichen i munnen?

Lichen planus er vanligvis en hudsykdom, men i noen tilfeller finnes «utslettet» kun i munnhulen – på fagspråket betegnes tilstanden da for oral lichen planus. I motsetning til hudvarianten er forandringene i munnhulen mye mer langvarige, og de kan være vanskelige å behandle.

Hvor vanlig er lichen sclerosus?

Lichen sclerosus er en ikke uvanlig hudlidelse, men eksakt forekomst er ukjent. Sykdommen er 10 ganger vanligere hos kvinner enn hos menn. Hos kvinner er debut vanligst midt i livet. Sykdommen kan opptre før puberteten og i småbarnsalder, men dette er sjeldent.

Er lichen sclerosus kreft?

LS er en kronisk tilstand som ikke betegnes som kreft, men som kan utvikle seg til det hvis ikke sårene heles. LS forekommer som oftest etter overgangsalderen, men kan ramme i alle aldre.

Hva hjelper mot rifter i underlivet?

Sår og rifter

Så lenge det ikke er sår som blør, kan det hjelpe at du holder området rent (dusj deg i rent vann to ganger per dag) og smører med en parfymefri olje eller fuktighetskrem som beskytter mot uttørking. Det gjør hud og slimhinner mer glatt og elastisk.

Hva er en autoimmun sykdom?

Autoimmune sykdommer utgjør en stor gruppe sykdommer som har det til felles at kroppens immunsystem feilaktig angriper friske celler, ødelegger disse og det vevet de tilhører.

Hva er lichen simplex?

Lichen simplex er et kronisk kløende utslett. Kløingen medfører skade på huden og er sentral i utviklingen og opprettholdelsen av utslettet. Betennelsen som oppstår i huden vil igjen kunne forsterke kløen. Det kan ofte være vanskelig å si hva som kom først, kløen eller utslettet.

Hva gjør hydrokortison med huden?

Kortison har en dempende effekt på immunforsvaret og brukes derfor som betennelsesdempende middel i behandlingen av forskjellige hudlidelser som for eksempel eksem, allergi, psoriasis, seboreisk eksem og lichen planus.

Hva er infeksjon i underlivet?

Skjedekatarr er betennelse i skjedens slimhinne (vaginalslimhinnen). Ofte er kjønnsleppene og livmortappen også angrepet. Symptomer og sykdomstegn er blant annet utflod, kløe, irritasjon og av og til smerter. Plager fra urinrøret, blærekatarr, kan også forekomme.