Hvordan bli kvitt kikhoste?

Hvordan oppdage kikhoste?

Symptomer. Kikhoste begynner med snue, hoste og heshet, som varer i 1-2 uker. I løpet av denne perioden blir hosten verre. Deretter kommer der en periode på 2-8 uker med de egentlige kikhosteanfallene.

Kan man få kikhoste flere ganger?

Selv om immuniteten regnes for å være livsvarig, svinner motstandskraften mot sykdommen med årene. Man kan altså godt på et senere tidspunkt risikere et nytt, lettere utbrudd av kikhoste.

Hva skyldes kikhoste?

Kikhoste er en smittsom sykdom som forårsakes av bakterien Bordetella pertussis. Bakterien fester seg vanligvis i slimhinnen i svelget og lungene. Den utløser lokal skade av slimhinneoverflaten, og den produserer et giftstoff (toksin) som også medfører irritasjon i slimhinnene.

Hvor alvorlig er kikhoste?

Kikhoste er en alvorlig sykdom blant spedbarn. I verste fall kan kraftige anfall føre til at spedbarnet dør eller utvikler hjerneskade. Omtrent 3 av 4 barn under 6 måneder legges inn på sykehus, for behandling med oksygen og fjerning av slim fra luftveiene. Mange barn kvier seg for å få ta sprøyter.

Hvor lenge har man kikhoste?

Anfallene kan vare i flere uker, og sykdomsforløp i 2-3 måneder eller mer er ikke uvanlig. Kikhoste kan være farlig for små barn, spesielt for spedbarn fordi de kan slutte å puste i forbindelse med hosteanfallene.

Kan man dø av kikhoste?

Selv om de fleste fikk kikhoste, var det ikke alle barn som kom helskinnet ut av den. Sykdommen kan være særlig alvorlig for de aller minste. De kraftige hosteanfallene kan føre til pustevansker og i verste fall dødsfall.

Hva er kusma?

Kusma er en akutt virusinfeksjon, også kalt parotitis epidemica, som hovedsakelig rammer spyttkjertler, men kan også gi sykdom i andre organer, f. eks. testikler, hjernehinner og bukspyttkjertel.

Hvordan forebygge kikhoste?

Hvordan kan kikhoste forebygges? Den viktigste måten å forebygge kikhoste på, er ved vaksinasjon. Kikhostevaksinen gis som regel i kombinasjon med vaksinen for difteri og tetanus (ofte også i kombinasjon med vaksinasjon mot poliomyelitt, Haemophilus influenzae og hepatitt B-infeksjon).

Hvordan behandle bronkitt?

Behandling. Bronkitt går stort sett over av seg selv, men reseptfrie legemidler som for eksempel paracetamol kan bedre symptomene. Det er viktig å drikke rikelig med væske.

Når får man kikhostevaksine?

Gjennom barnevaksinasjonsprogrammet får barn tilbud om vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio på 2. klassetrinn (cirka 7 år) og 10. klassetrinn (cirka 15 år). Folkehelseinstituttet anbefaler at alle voksne tar oppfriskningsdoser av vaksinen omtrent hvert tiende år.

Er det farlig å hoste mye?

Normalt er hoste ikke farlig, men kraftig og langvarig hoste kan gi ømhet i brystkassen, og noen ganger resultere i at man besvimer eller får brudd på ribbena. Hos kvinner kan voldsomme hosteanfall utløse urininkontinens.