Hvordan bli kvitt cyster på eggstokkene?

Hvordan kjennes det ut når en cyste sprekker?

Ingen symptomer – dette er det klart vanligste, da de fleste cyster på eggstokkene er små og tilbakedannes av seg selv i løpet av uker til måneder. Smerter i nedre del av magen. Dersom cysten sprekker vil innholdet i cysten kunne komme inn i bukhulen og skape irritasjon i bukhunnen.

Hvordan bli kvitt cyster?

Hvis utviklingen tilsier at du bør gjøre noe med den, kan den behandles kirurgisk. Dersom cysten er betent, kan den tømmes ved å snitte den opp. Er det rikelig innhold i cysten, bør åpningen holdes åpen noen dager ved å legge inn et dren. Det er vanlig å se an utviklingen etter tømming av cysten.

Kan man ha vondt i eggstokkene?

Ved akutt oppståtte smerter i eggstokken kan det skyldes at cysten enten plutselig sprakk, at den er blitt infisert eller at den har vridd seg (torkvert cyste). Det er viktig å dette raskt undersøkt av lege.

Kan man kjenne eggstokkreft?

Symptomer ved eggstokkreft

Ukarakteristiske mageplager, som for eksempel kvalme og magesmerter, opptrer ofte ved eggstokkreft. Disse symptomene kan komme av at kreftsvulsten er så stor at den trykker på organene rundt, eller at kreftsvulsten skiller ut væske som samler seg opp i mageområdet (buken).

Hva skjer med kroppen etter fjerning av eggstokker?

Kvinner som får fjernet eggstokkene, går rett over i menopausen. Dette kan resultere i plager som humørsvingninger, svettetokter, tørre slimhinner, nedsatt sexlyst og osteoporosetendens (2, 6, 7, 8). Premenopausale kvinner som får fjernet eggstokkene får tilbud om erstatningsbehandling med hormoner.

Kan en godartet cyste bli ondartet?

I noen tilfeller kan en cyste utvikle seg til kreft. Det er vanligst i overgangsalderen, forklarer Almenning. For enkelte kvinner som har spesiell disposisjon for noen typer kreft, anbefales det ofte å fjerne begge eggstokkene, og i noen tilfeller livmoren, for å forebygge ondartede tumorer, slik som eggstokkreft.

Er det farlig å ha cyste?

Cyster som gir symptomer eller der man mistenker at det kan foreligge kreft må utredes videre og ofte behandles. Mange av dem er imidlertid ufarlige, og noen (pseudocyster) går ofte tilbake av seg selv.

Når en cyste på eggstokken sprekker?

Cyster kan gi symptomer hvis de sprekker (spesielt endometriosecyster), ved torsjon (vridning) eller hvis de fyller seg raskt (for eksempel ved hormonbehandling eller ved blødning). Store cyster kan trykke på urinblæren og medføre hyppig vannlatning. Bare store cyster kan kjennes som en svulst nederst i magen.

Hvordan fjerne cyster på livmor?

Det finnes to typer av operasjon for å fjerne en cyste, laparoskopi og laparotomi. Ved laparoskopi (kikkhullskirurgi) skjærer kirurgen et bitte lite kutt under navlen, og fører et lite kamera på et rør frem til eggstokkene. Oppdages det en cyste, vil kirurgen sannsynligvis fjerne den under inngrepet.

Hva er årsaken til cyster?

Cyste er et blæreformet hulrom i vev eller et organ. Cyster kommer ofte av at et rørsystem tilstoppes. Et slikt rørsystem kan for eksempel være en utførselsgang fra en kjertel eller en struktur der væske produseres. Cyster kan oppstå i nyrer, lever, skjoldbruskkjertel og eggstokker.

Kan cyster være kreft?

Follikelcyster observeres gjennom en eller to menstruasjonssykluser, og de fleste vil forsvinne av seg selv. Om cysten vokser eller endrer seg blir det aktuelt å operere. Får du akutte smerter, må du kontakte lege. Cyster hos eldre kvinner kan ha noe større risiko for kreftutvikling.