Hvordan behandle giftige personer: 17 tips

Del på Pinterest

Vi kjenner alle den personen, den som gjør at du føler deg verre etter å ha interaksjon med dem. Kanskje det er en kjent manipulator eller en kollega som ikke kan slutte å klage på hver liten ting.

Det er vanlig å referere til disse menneskene som giftige. Men det er viktig å huske på at dette begrepet ikke er basert på psykologi og ikke har en enkel definisjon.

Hvis du har problemer med å håndtere noen i livet ditt, er det nyttig å starte med å identifisere problematisk atferd, i stedet for bare å merke dem som giftige.

Barrie Suesind, En Los Angeles Therapist spesialiserer seg i relasjoner, deler noen viktige toksisitetsskilt:

 • Egocentrisme eller egocentrisme
 • Håndtering og andre følelsesmessige misbruk
 • Demontering og bedrag
 • Vanskeligheter med å tilby medfølelse til andre
 • en tendens til å skape dramaer eller konflikter

Høres som et familiemedlem? Fortsett å lese for forslag til hvordan du svarer på denne typen oppførsel.

Unngå å spille i deres virkelighet

Noen mennesker har en tendens til å vurdere seg offeret i enhver situasjon. Hvis de har feil, kan de tilskrive feilen til noen andre eller fortelle en historie som maler dem i et mer positivt lys.

Du kan bli forsøkt å nekte og smile for å unngå et utbrudd av sinne. Dette kan virke som det sikreste alternativet, men det kan også oppmuntre dem til å se deg som en supporter.

Selv om uenigheten din kunne forstyrre dem, kan det også redusere mulighetene de vil forsøke å involvere deg igjen.

Ikke bli involvert

Å takle noen giftige oppførsel kan være utmattende. Personen kunne hele tiden klage på andre, alltid ha en ny historie om urettferdig behandling eller til og med anklage deg for å fornærme dem eller ikke bekymre deg for deres behov.

Motstår alle Pulse til å hoppe på Lably Train med dem eller forsvare deg selv fra anklagene. I stedet svar med en enkel: & # 8220; Jeg beklager at du føler deg som deg & # 8221; Og la det være det.

Vær oppmerksom på hvordan de får deg til å føle

Noen ganger bare å bli mer oppmerksom på hvordan noen er giftig oppførsel du påvirker, kan hjelpe deg med å bla bedre i interaksjoner med dem.

De fleste sier noen ganger uhøflig eller støtende ting som ikke betyr. Ingen føles alltid i beste fall og er i dårlig humør, kan få deg løs. Dette er ikke nødvendigvis giftig.

Men spør om ydmykelse, løgner eller andre typer følelsesmessig og verbalt overgrep karakteriserer de fleste av dine interaksjoner. De beklager eller synes å legge merke til som det de sier eller få deg til å påvirke?

Snakk med dem om deres oppførsel

Noen som sladder, manipulerer andre eller skaper dramatiske situasjoner om natten, skjønner ikke hvordan deres oppførsel påvirker deg eller noen andre. En åpen samtale kan hjelpe dem med å innse at denne oppførselen er uakseptabel.

For å holde ting nøytral, prøv å holde fast i & # 8220; Første personserklæringer & # 8221; hvem føler seg mindre anklager for den andre personen og etablerer grensene som fungerer for deg.

Her er noen eksempler på dette i aksjon:

 • «Jeg føler meg ubehagelig når jeg hører veldig hyggelige ting om våre kolleger. Jeg vil ikke delta i de samtalene & # 8220;.
 • «Jeg setter pris på tillit til # 8217; vennskap, så jeg kan ikke fortsette dette vennskapet hvis du husker meg igjen.

Sett deg i første omgang

Omvendt av mynten, oppførselen må ikke være fornærmende eller spiteful for å være giftig. Andre atferd kan være like skadelige.

Kanskje den aktuelle personen, han trenger desperat desperat & # 8221; av din hjelp til å trekke den ut av en blindgate, når du ser den. Eller, sier Suesind, & # 8220; fra den alltid og de tar det alltid, eller føler at deres følelsesmessige stabilitet avhenger av deg & # 8221;.

Du kan sette pris på forholdet ditt med denne personen, men gir ikke støtte i fare for ditt eget velvære.

; Sunne relasjoner innebærer å gi og ha «forklarer Suesind. Med andre ord, tilbyr støtte, men mottar også støtte.

Å ta vare på deg selv innebærer at du har nok følelsesmessig energi til å dekke dine behov. Dette kan ikke skje når alt til noen som ikke tilbyr noe i retur.

Tilbyr medfølelse, men prøv ikke å løse dem

Folk kan forandre seg, men de må være villige til å gi deg selv å gjøre det.

Du vil kanskje hjelpe noen du bryr deg i stedet for å skrive det helt fra livet ditt. Men selv om du alltid kan tilby medfølelse og vennlighet, vil du sannsynligvis ikke kunne endre dem.

På slutten av dagen må de forplikte seg til å engasjere seg. Prøv å hjelpe noen som endres før den er klar, kan ytterligere svekke dine følelsesmessige ressurser.

Dì nei (og gå bort)

Du har problemer med å avvise folk? Du er ikke alene.

Etter en avvisning kan det også være vanskelig, spesielt når noen prøver å få deg til å forandre deg i følelsen av skyld.

Men hvis du bestemmer deg for å si & # 8220; ingen & # 8221; ikke ta tilbake. Dette kan være vanskelig, spesielt når de bruker en dramatisk utbrudd for å prøve å få det de vil ha. Men mer du trener for å si & # 8220; ingen & # 8221; til ting som du ikke er rolig, jo mer lett blir det.

Husk at du ikke er skyldig

Giftig oppførsel kan få deg til å føle deg som om jeg hadde gjort noe galt, selv når du vet at jeg ikke gjorde det.

Det er vanskelig å møte angrepene til noen som oppfører seg på en giftig måte. De kunne bli personlige, prøv å forvride ordene dine eller anklage deg for å skade dem. På et tidspunkt kan du også gjette deg selv og puslespill for noe du kunne ha gjort.

Men husk deg selv at deres oppførsel har ingenting å gjøre med deg. Bekreft dine grenser og prøv å ikke ta sin vrede på personalet. Gjør dype puster for å roen eller bevisst gjenkjenne deres ord for å la dem gå uten å bli påvirket.

Returnerer ikke tilgjengelig

Folk som handler på en giftig måte & # 8220; de kan ofte oppfatte de som kan manipulere & # 8221; sier Suesind. & # 8220; de kunne gå videre når de ser at deres taktikk ikke virker med deg.& # 8221;

Hvis du aldri er tilgjengelig, kan de til slutt slutte å prøve å engasjere seg. Denne strategien kan være spesielt nyttig for arbeid, hvor du er forpliktet til å ha mange ærlige unnskyldninger, for eksempel:

 • & # 8220; Beklager, jeg har for mye arbeid å chatte.& # 8221;
 • & # 8220; Jeg må forberede seg på det møtet, så jeg kan ikke snakke!& # 8221;

Du kan takle noen passive aggressive observasjoner eller anklager åpent når du finner dine unnskyldninger. Prøv å ikke svare, selv om du føler deg opprørt. Husk: Dette er ikke deg.

Begrenser tiden din sammen

Du er spesielt redd for å se en person spesielt? Du føler deg engstelig eller stresset på forhånd? Få disse følelsene som et tegn du kanskje vil se deg mindre.

Folk som oppfører seg på en giftig måte, har en tendens til å fokusere på seg selv og på hva de vil. De kunne klandre deg eller andre mennesker for ethvert problem de har og vise liten interesse for dine følelser eller behov. Dette kan gjøre tid til å tilbringe tid med dem.

Hvis du har å gjøre med noen som kjemper med deg eller skyver gjentatte ganger utenfor grensene dine, evaluerer muligheten for å redusere hvor mye tid du bruker med dem.

Når du ikke kan unngå personen

Hvis du ikke helt kan unngå eller endre størrelsen på hvor mye tid du passerer med noen, har du fortsatt alternativer.

Sett grensene

Grenser er essensielle & # 8221; sier Suesind.

Etablering av grenser innebærer å bestemme hva du vil tolerere og hva du ikke vil tolerere. Det kommuniserer tydeligvis disse grensene og respekterer dem.

Kanskje du ikke har noe imot å lytte til de dramatiske historiene om kollegaen din, selv de som er åpenbart av fantasi. Men du tar linjen mot verbale misbruk eller sladder.

Så når du begynner å plage en annen kollega, si: «7220; Som jeg sa, er jeg ikke interessert i denne typen samtale & # 8221;. La rommet stå hvis du kan eller prøv å sette hodetelefoner.

Ha en utgivelsesstrategi

Hvis du sitter fast i en giftig samtale, og du ikke kan se en enkel måte.

Men det er helt mulig å gå på høflig. Hvis det hjelper, bør du vurdere ideen om å finne noen linjer på forhånd at du kan trekke ut om nødvendig.

Prøv noe som: Jeg beklager, men jeg må stoppe. Jeg har mye arbeid, så jeg kan ikke snakke akkurat nå & # 8220; o, & # 8221; Beklager, jeg venter på en viktig telefonsamtale, og jeg kan ikke snakke om det nå & # 8220;.

Endre rutinen din

Et familiemedlem tar deg alltid når du studerer eller holder deg mens du går på jobb? Kanskje en kollega alltid klager om lunsj av hvordan alle har dem forferdelig.

Endre rutinen kan hjelpe deg med å unngå å være involvert i samtaler du vil heller hoppe over. Prøv å spise lunsj et sted i tillegg til avslapningsrommet, iført hodetelefoner eller lese en bok.

Unngå familiemedlemmer kan være vanskeligere. Prøv å ha en respektfull samtale, men stopper på behovet for å konsentrere deg om dine studier. Hvis du er i ferd med å gå ut, trene din raske utgangsstrategi: Beklager, jeg er sen!& # 8221;

Oppfordre dem til å be om hjelp

Det er ofte vanskelig å forstå hvorfor folk oppfører seg på en giftig måte. Men det kan være nyttig å vurdere at de kunne håndtere noen personlige utfordringer som gjør dem løsnet. Dette unnskylder ikke problematisk atferd, men kan hjelpe deg med å forklare det.

Hvis du har et stramt forhold til noen som oppfører seg på en giftig måte, evaluerer muligheten for å understreke noen skadelige atferd og å forklare hvordan påvirker andre (hvis du føler deg komfortabel i å gjøre det). Hvis de synes mottakelige, oppfordrer dem til å snakke med en terapeut av hvorfor de oppfører seg slik.

Psykoterapi kan hjelpe folk å identifisere problematiske atferd og lære å håndtere sine følelser og reaksjoner på sunnere måter & # 8221; sier Suesind.

Ikke bli personlig

Suesind anbefaler å holde interaksjoner med den andre overfladiske personen. & # 8220; Vær klar over hvordan du er og du er ikke villig til å forplikte deg selv & # 8221; foreslår.

Giftig oppførsel kan føre til sladder, overdreven deling av personopplysninger eller bruk av personlig informasjon til provosere reaksjoner.

Hvis du kjenner noen som gjør disse tingene, holder du lese og ubetydelige samtaler. Blokkerer haster eller overdreven delingsforsøk med «Egentlig, jeg foretrekker ikke å nevne forholdet mitt på jobben» 8221;.

Ta det med ro

Du kan spørre deg om hvordan det er mulig å holde seg rolig med den andre personen når tanken bare for å krysse gatene gjør at du slår ditt hjerte.

Bli med føttene på bakken

Neste gang du føler deg engstelig i A’samhandling, prøv å rote med disse forslagene:

 • Pust sakte og dypt.
 • Prøv å slappe av musklene i stedet for å kontrastere dem.
 • La ordene overvelde og gjenta en beroligende mantra i stillhet.
 • Distrahert hvis situasjonen tillater det. Doodle, våkne med et objekt eller lukk øynene dine og se ditt favorittsted.

Arbeid med en terapeut

Hvis du må være involvert i personen, vurderer det ideen om å få hjelp fra en psykisk helsepersonell. Terapeuter er dannet for å hjelpe folk å overvinne vanskelige situasjoner som disse og kan tilby medfølende og ikke-domstøtte som passer til dine forhold.

Bunnlinjen

Noen ganger, unntatt folk fra livet ditt, kan virke som den eneste måten å unnslippe deres giftige oppførsel på. Men dette er ikke alltid mulig.

Hvis du må bruke tid med noen som viser giftige atferd, minner du om at hennes handlinger ikke er feil eller ditt ansvar. Det er viktig å vite hva du ikke er villig til å tolerere.

Crystal Raypole har allerede jobbet som forfatter og utgiver for Goodtherapy. Hans interesseområder inkluderer asiatiske språk og litteratur, japansk oversettelse, mat, naturvitenskap, sexitiv positivitet og mental helse. Spesielt er han forpliktet til å bidra til å redusere stigmaet om psykiske problemer.