Hvordan behandle bukspyttkjertelbetennelse?

På hvilken side av kroppen ligger bukspyttkjertelen?

Bukspyttkjertelen (pancreas) ligger i øvre, bakre bukvegg og består av hode (caput), kropp (corpus) og hale (cauda), samt et nettverk av gangsystemer. Hodedelen ligger mot høyre og omkranses av tolvfingertarmen. Haledelen ligger mot venstre, ved siden av milten.

Hva er bukspyttkjertelbetennelse?

En akutt betennelse i bukspyttkjertelen, akutt pankreatitt, skyldes i de fleste tilfeller en gallestein som stenger utførselsgangen fra kjertelen. For høyt alkoholforbruk er nest vanligste årsak. En slik betennelse kan bli livstruende.

Hvordan oppdage kreft i bukspyttkjertel?

Ultralyd er ofte den første undersøkelsen som gjøres ved mistanke om bukspyttkjertelkreft. Med ultralyd kan man vurdere svulsten og eventuell spredning. Hvis ultralyd gir mistanke om svulst i bukspyttkjertelen bør det tas CT.

Hvilke sekreter produseres i pankreas?

Hovedfunksjonene til bukspyttkjertelen er å produsere enzymer som tarmen trenger for å fordøye maten, og produksjon av insulin og glukagon – som er med på å regulere blodsukkeret.

Hvor farlig er bukspyttkjertelbetennelse?

Den akutte utvikler seg sjeldent til den kroniske formen, men går oftest over av seg selv og etterlater kjertelen uskadd. Enkelte akutte tilfeller kan bli livstruende. Kronisk betennelse: Ved kronisk betennelse i bukspyttkjertelen er skaden permanent, og helbredes ikke av seg selv eller ved behandling.

Hvor utskilles insulin?

Insulin skilles direkte ut i blodet og har en plasmahalveringstid på ca. 6 minutter, slik at det er ute av blodet i løpet av 10 til 15 minutter. I hovedsak skjer denne elimineringen i leveren.

Hva er de Langerhanske øyene?

Langerhansøyer er små, spredte, skarpt avgrensede grupper av hormonproduserende celler i bukspyttkjertelen. De utgjør cirka 15 prosent av hele bukspyttkjertelens volum hos nyfødte, men representerer bare cirka 3 prosent hos voksne.

Hva skjer hvis du har feil med bukspyttkjertelen?

Hvis bukspyttkjertelen ikke fungerer kan man få diabetes. . Andre symptomer på at bukspyttkjertelen ikke fungerer er kan være fordøyelsesproblemer, eller høye triglyseridnivåer i blodet. Andre vanlige sykdommer som kan ramme bukspyttkjertelen er pankreatitt, eller bukspyttkjertelbetennelse, og bukspyttkjertelkreft.

Hva betyr forhøyet amylase?

Forhøyede verdier sees ved akutt pankreatitt, andre akutte pancreasskader, pancreascyster, obstruksjon av pankreasgangen, for eksempel ved gallestein eller pankreascancer og makroamylasemi (et kompleks av amylase og et immunglobulin).

Hva er Bukspytt?

Bukspyttets funksjoner. Bukspyttet dannes i bukspyttkjertelen (pankreas). Denne er en lang og tynn kjertel som ligger like nedenfor magesekken mot bakre bukvegg. Kjertelen produserer hormonene insulin og glukagon som er viktige i reguleringen av blodsukkeret, samt bukspytt som spiller en sentral rolle i fordøyelsen.

Hvor lenge kan man leve med kreft i bukspyttkjertelen?

Rundt 75 prosent av de som rammes av bukspyttkjertelkreft, dør innen ett år. Bare fem prosent er i live etter fem år. En ny behandlingsmetode med mikrobobler i blodet fordobler overlevelsestiden til disse pasientene, uten å øke cellegiftdosen.