Hvordan behandle blærebetennelse?

Hva er det urinretensjon?

Når du ikke kan tømme urinblæren din fullstendig – eller det er full stans i tømningen, selv om du føler trang til å tisse – så har du det som heter urinretensjon.

Hvordan får man urinveisinfeksjon kvinner?

Det er nesten utelukkende bakterier fra tarmen som er årsak til urinveisinfeksjoner, og tre av fire tilfeller skyldes bakterien E. coli. Bakteriene kan komme inn i urinblæra ved at de vandrer fra huden, gjennom det korte urinrøret og inn til blæren. De kan også komme rett fra tarmen gjennom blæreveggen.

Hvordan behandle urinveisinfeksjon selv?

Når man har urinveisinfeksjon er det viktig å drikke rikelig, gjerne to liter i døgnet eller mer. Gå også ofte på toalettet slik at bakteriene skylles ut av blæren. Syrlig drikke sørger for at bakteriene trives dårlig i urinen. Drikk derfor gjerne ferskpresset sitron, grapefrukt eller tranebærjuice.

Har vondt i blæra?

Interstitiell cystitt kalles også «smertefull blære syndrom» (painful bladder syndrome). Tilstanden er karakterisert ved smerter i blære og underliv og økt vannlatningstrang med hyppige vannlatninger både dag og natt. Det er typisk at smertene lindres ved vannlatning og øker når blæren fylles.

Hva hjelper mot urinveisinfeksjon smerter?

Det kan være lurt å unngå sure drikker som fruktjuice og drikker som kan irritere blæren, som for eksempel kaffe. Du kan prøve paracetamol for å dempe smerten. Å holde en varmeflaske over magen kan også være lindrende.

Er det farlig å gå med ubehandlet urinveisinfeksjon?

Forløp, varighet og prognose

Men en ubehandlet urinveisinfeksjon kan utvikle seg videre til nyrebekkenbetennelse som er en mer alvorlig tilstand. Det er særlig de med bakenforliggende årsaker, gravide og barn som har økt risiko for dette, men også ukompliserte urinveisinfeksjoner kan spre seg til nyrene.

Når skal urinveisinfeksjon behandles?

Urinveisinfeksjon, også kjent som blærekatarr, oppstår når det kommer bakterier i urinveiene og skaper betennelse. De vanligste symptomene er oftest sviende og hyppig vannlating. Tilstanden går ofte over av seg selv, men ved plagsomme symptomer kan en kur med antibiotika være aktuelt.

Hvordan behandle urinretensjon?

Behandling. Behandlingen er drenasje av blæren ved hjelp av kateter. Hos enkelte vil blæren kunne ta seg inn igjen, og man kan etter hvert oppnå en mer normal blærefunksjon. Hos andre vil blæreparesen være permanent, og da er kateter det eneste som hjelper.

Hvordan kan du bidra til å forebygge urinretensjon?

Urinretensjon kan forebygges ved å legge inn kateter til urinblæren. På grunn av infeksjonsrisiko knyttet til selve innleggelsen og i den tid kateteret ligger inne, begrenses kateterisering ofte til de pasienter hvor det er nødvendig på grunn av operasjonsvarighet eller behov for overvåking av urinproduksjonen.

Hvordan få tømt blæra?

Man kan også prøve å knipe sammen mens man tisser slik at man stanser strålen et kort øyeblikk. Når man så vet hvilke muskler man skal bruke for at knipe sammen og slappe av igjen kan man begynne treningen. Treningen kan foregå når som helst og hvor som helst – også akkurat nå mens du sitter og leser.

Hvor lenge etter samleie kan man få urinveisinfeksjon?

Visste du at de første 48 timene etter et samleie er risikoen for å en urinveisinfeksjon økt med hele 60 ganger? Grunnen til det er at bevegelsene under et samleie kan presse bakterier fra de nederste delene av urinrøret opp i blæren.