Hvordan behandle ankelskade?

Hvordan stabilisere ankelen?

Det anbefales å teipe ankelen eller bruke en ortose (støtteskinne, se bilde) for å beskytte ankelen. Når du begynner å stole på ankelen din kan du kombinere balanse- og koordinasjonsøvelser også uten teip eller skinne.

Hvordan forebygge ankelskader?

Alle som har skadet ankelen bør gjøre øvelser som utfordrer ankelen i minst 10 uker for å oppnå normal funksjon. Studier har vist at slik trening kan halvere risikoen for nye skader, selv om treningen startes lang tid etter forrige skade.

Hvordan bli kvitt betennelse i ankel?

De behandlingsmetodene vi ofte benytter mot senebetennelser og seneskader inkluderer:
  1. Fysioterapi.
  2. Idrettsmassasje.
  3. Intramuskulær nålebehandling.
  4. Moderne kiropraktikk.
  5. Trykkbølgebehandling.

Hvor lenge vondt etter forstuet ankel?

Etter en kraftig forstuing kan det ta opptil seks uker. Over halvparten klarer å begynne å jobbe i løpet av tre uker. Opptil én av tre personer har fremdeles litt vondt etter ett år. Dersom du fortsatt har plager fra ankelen etter 2-4 måneder, bør du kontakte legen på nytt.

Hvor lang tid tar det å bli bra etter overtråkk?

Prognose og retur til idrett

Leddbåndene blir som regel bra etter 6–12 uker, men man kan oppnå full funksjon mye tidligere hvis man får god behandling i akuttfasen. Ankelovertråkk på innsiden tar gjerne litt lengre tid å bli frisk av, og utøveren må belage seg på en lengre rehabilitering.

Hvordan feste ankelstøtte?

Hold foten i normalstilling, altså den stillingen ankelen vil være i når man står oppreist. Et lite stykke tape svarende til en stigbøyle legges på. Man starter på innsiden av ankelen, like over ankelknoken. Tapen legges under foten og slutter like over ankelknoken på utsiden.

Hvor lenge ankelstøtte?

Båndene gror som regel på 6 uker og man kan gjenoppta aktivitet, men bør beskytte ankelen med tape de første månedene for å unngå å slå opp skaden.

Hvordan tøye anklene?

Sitt på gulvet med bena foran deg. Beveg anklene fra side til side, opp og ned og i sirkler. Utfør 10 sirkler i hver retning minst tre ganger om dagen.

Hvor lenge er man hoven etter ankelbrudd?

Hevelsen må ned før operasjon

Før kirurgen kan operere, må man sørge for at ankelen ikke er for hoven. Dette er fordi det er viktig å få sydd huden sammen når operasjonen er over. Derfor må pasienter med ankelbrudd oftest ligge med beinet høyt i flere dager for at hevelsen skal gå ned – av og til opp mot to uker.

Hvordan unngå å tråkke over?

Det er mulig å forebygge stadig nye overtråkk dersom man trener opp leddstabilitet og styrke igjen. I tillegg kan det være nødvendig å bruke stabiliserende teip eller ortose (støtteskinne) ved risikoaktiviteter.

Hvor lenge er man sykemeldt etter ankelbrudd?

Sykemelding eller egenmelding i 1 uke er nødvendig, uavhengig av arbeidets art, på grunn av smerter og medikamentbruk, men alle tilstander må vurderes individuelt. Sykmelding i 4 uker er tilstrekkelig for mange ved ukomplisert forløp og godt tilrettelagt arbeid.