Hvor mange har PSC?

Hva er skleroserende kolangitt?

Skleroserende kolangitt er en fellesbetegnelse på betennelsessykdommer i galleveiene. Disse omfatter betennelse, fortykkelse, fibrose og trange partier (strikturdannelse) i galleveiene både i og utenfor leveren.

Hvorfor får man betennelse i galleblæren?

Hva er årsaken til galleblærebetennelse? Betennelsen oppstår fordi en gallesten setter seg fast i galleblærens utløpsgang, slik at galleblæren ikke kan tømme seg. Det fører til en irritasjonstilstand som forverres ved at det oppstår en infeksjon med bakterier i tillegg.

Når galleblæren sprekker?

Ved mistanke om at galleblæren kan sprekke (ruptur) opereres pasienten umiddelbart, der man fjerner galleblæren (kolecystektomi). Hvis det ikke er fare for ruptur, fjerner man som oftest galleblæren innen én ukes tid, eventuelt etter noen få måneders ventetid.

Hva er PCS sykdom?

Primær skleroserende cholangitt (PSC) er en sykdom som først og fremst rammer gallegangene, både i og utenfor leveren. Det oppstår betennelse i veggene i galle- gangene (såkalt cholangitt) og beten- nelsen fører til arrdannelser som kan innsnevre gallegangene.

Hvor er gallegangene?

Galleveiene finnes i leveren (intrahepatiske) og utenfor leveren (ekstrahepatiske). Galleveiene i leveren består av galleganger i venstre og høyre leverlapp og gallekapillærer. Gallekapillærene er små årer i leverens galleganger.

Hvor stor er en galleblære?

Form og funksjon. Galleblæren er omtrent 8–10 centimeter lang, 4–5 centimeter bred, er relativt tynnvegget (1–2 millimeter) og rommer 30–100 milliliter. Den mottar gallen, som blir produsert i leveren og ledet via de små gallegangene til to større ganger (ductus hepaticus dexter & sinister) fra hver sin leverhalvdel.

Hva er Kolangitt?

Kolangitt er betennelse i gallegangene. Tilstanden er oftest uttrykk for en bakteriell infeksjon. Den kan da skyldes bakterier som er kommet opp fra tarmen fordi galleavløpet blokkeres, for eksempel ved gallestein.

Hva er levercirrhose?

Skrumplever (levercirrhose) er en sykdom hvor leveren danner bindevev og blir hard. Dette betyr at leveren ikke fungerer skikkelig, og at blodtrykket rundt leveren stiger.

Er Galleblærebetennelse dødelig?

Ubehandlet galleblærebetennelse er farlig. Det kan utvikle seg til infeksjon av gallegangene eller bukhinnebetennelse. Oppsøk lege dersom du har tegn på galleblærebetennelse.

Hva kan trigge gallesteinsanfall?

Pasienter med gallesteinssykdom anbefales å unngå store måltider fordi de lett utløser anfall (2). Kost som er rapportert å være assosiert med smerteanfall er foruten fettrik mat, sterk krydret mat, stekt fisk, epler, kaffe, grønnsaker (spesielt belgfrukter), alkohol og peanøtter.

Kan man dø av galleblæren?

Svært få dør som komplikasjon av gallesteinsoperasjon. Selv om man fjerner galleblæren, lager leveren fortsatt galle. Gallen går da rett inn i tarmen i stedet for å bli lagret i galleblæren først. Dette kan påvirke fordøyelsen, selv om det vanligvis ikke forårsaker store problemer.