Hvor lenge varer divertikulitt?

Hva utløser divertikulitt?

Divertikler er små utposninger på tarmen som finnes hos veldig mange mennesker. I disse lommene kan det samle seg avføring og bakterier, som igjen kan føre til en betennelse.

Er divertikulitt farlig?

Det er viktig å oppsøke lege dersom du mistenker divertikulitt. Tilstanden kan føre til alvorlige komplikasjoner, som for eksempel hull i tarmen eller at tarmpassasjen stopper opp. Ingen vet nøyaktig hvorfor utposningene dannes, men en fiberfattig kost kan forverre tilstanden.

Hvordan bli kvitt betennelse i tarmen?

Ved betennelse som kun foreligger i endetarmen, oppnår man som regel god effekt av lokal behandling. Både kortikosteroider og 5-ASA (mesalazin) finnes til lokal bruk. Stikkpiller med 5-ASA anbefales som førstelinjebehandling ved ulcerøs proktitt, både i akuttbehandlingen og for å forebygge tilbakefall.

Hvordan leve med divertikler?

Regelmessige måltider og fiberrik kost anbefales til alle for å forebygge divertikulose. Dersom det er påvist divertikler, og du har smerteplager, er virkningen av fiber mer usikker. Vanligvis er det ikke nødvendig med medikamentell behandling, og noen ideelle medikamenter finnes heller ikke.

Kan divertikulitt gå over av seg selv?

Typiske symptom på divertikulitt er kraftig verk og ømhet nedad til venstre i magen og varierende grad av feber og slapphet. Blodprøver viser tegn til betennelse (forhøyet CRP). Infeksjonen kan gli over av seg selv, men det kan være behov for antibiotikabehandling.

Kan betennelse i tarmen gå over av seg selv?

Tilstanden går i mange tilfeller over av seg selv, og behandling med medikamenter er ofte unødvendig. Ved mindre plager forsøkes gjerne antidiaremidlet loperamid (Imodium), et middel som kan hjelpe noen.

Er utposning på tarmen farlig?

Hos noen kan de bli betente og da heter sykdommen divertikulitt. Divertikler er utposninger i tykktarmen. Det er slimhinnen på innsiden av tykktarmen som buler ut gjennom muskellaget på utsiden av tarmen. I seg selv er divertikler ikke en sykdom, men det kan utvikle seg betennelse i divertiklene, og da er det sykdom.

Hvordan behandles Diverticulitis?

Akutt ukomplisert divertikulitt er en vanlig kirurgisk tilstand som ofte fører til sykehusinnleggelse. Behandlingen har tradisjonelt sett bestått av antibiotika, men en rekke studier de siste årene tyder på at antibiotika ikke er nødvendig.

Er gastroenteritt smittsomt?

Bakteriell gastroenteritt kan smitte ved inntak av kontaminert vann eller matvarer. Smitte fra person til person ved fekal-oral kontakt under uhygieniske forhold kan forekomme (sjelden ved salmonella og campylobacter, vanligere ved shigella).

Hvordan fjerner man polypper i tarmen?

TEM (Transanal Endoscopisk Mikrokirurgi) gjøres for å fjerne polypper og mindre svulster (både godartede og ondartede) i endetarmen. Kirurgen fører et spesielt instrument inn i endetarmen, og ved hjelp av dette instrumentet fjernes polyppen/svulsten med rot via endetarmen.

Kan tarmen sprekke?

Tarmen kan sprekke, og bakterier fra avføringen kommer ut i magehulen og over i blodet. Dette kan blant annet gi blodforgiftning (sepsis), en tilstand som kan være dødelig.