Hvor lenge kan man ha symptomer på hjerteinfarkt?

Hvordan vet du at du har et hjerteinfarkt?

Noen som har hatt hjerteinfarkt får brystsmerter, også kalt angina, og føler seg kortpusten fra tid til annen. Angina kommer når hjertet ditt trenger mer oksygen, for eksempel når du trener eller går ut i kulden. Såkalt stabil angina går over når du hviler.

Hva er stille hjerteinfarkt?

I nyere tid har det blitt spesielt klart at kvinner kan oppleve andre symptomer enn de som vanligvis ramses opp – såkalt «stille» hjerteinfarkt. — Dette er hjerteinfarkt som inntreffer uten de typiske brystsmertene, eller ved uvanlige symptomer som fordøyelsesproblemer.

Hvordan starter et hjerteinfarkt?

Et hjerteinfarkt oppstår når en blodpropp tetter en av kranspulsårene og gjør at en del av hjertet får for liten tilførsel av oksygenrikt blod. Hvis blodtilførselen er avskåret for lenge, dør det vevet som ikke får tilført oksygen. Det er det døde vevet som utgjør selve infarktet.

Hvor i armen gjør det vondt ved hjerteinfarkt?

Vanlige symptomer på et hjerteinfarkt er smerter i brystet som stråler ut i venstre arm – ofte etterfulgt av kvalme.

Kan man gå rundt med hjerteinfarkt uten å vite at man har det?

De fleste forbinder hjerteinfarkt med sterke brystsmerter og akutt medisinsk behandling. Det de færreste vet, er at mange har gjennomgått et hjerteinfarkt uten å vite det. Dette kalles et stumt infarkt, et hjerteinfarkt med få eller ingen symptomer.

Kan et hjerteinfarkt gå over av seg selv?

Hjerteinfarkt – forskjell på symptomer hos menn og kvinner

Ved et hjerteinfarkt går smertene ikke over selv om pasienten er i hvile eller bruker nitroglyserin. Hvis hjerteinfarktet er veldig stort kan man være svært medtatt, kaldsvett og kvalm. I verste fall kan man i sjokk (sirkulasjonssvikt), bli bevisstløs og dø.

Hva er hjerteattakk?

Hjerteinfarkt er en alvorlig og akutt tilstand. Symptomene beskrives typisk som klemmende eller snørende smerter midt i brystet, ofte med strålinger ut mot venstre arm, hals eller underkjeve. Du blir ofte tungpustet og kvalm, og det er vanlig at du kaldsvetter.

Hva skal man gjøre ved mistanke om hjerteinfarkt?

Ring 113, legevakt eller legekontoret ditt, og de vil sende en ambulanse dersom de tolker tilstanden som mulig hjerteinfarkt. Ikke kjør selv, og anstreng deg minst mulig mens du venter på hjelp. Hvis du har salisylat tilgjengelig (eks. Dispril, Aspirin, Globoid, Albyl-E) bør du ta en slik tablett (160-300 mg).

Kan hjertestans oppstå uten forvarsel?

Hjertestans kan oppstå plutselig og uten forvarsel. Noen ganger skjer det hos svært syke mennesker som tross behandling blir bare dårligere og dårligere før hjertet til slutt stanser helt. Andre ganger kan det skje hos tilsynelatende friske mennesker på grunn av hjertesykdom som ikke er kjent.

Hvordan blir hjerteinfarkt diagnostisert?

De medisinske kravene for å stille diagnosen sikkert er at det foreligger en typisk økning av troponin i blod, og at det i tillegg er enten symptomer som gir mistanke om infarkt, typiske forandringer på EKG eller påvist blokkering av blodåre ved røntgen-undersøkelse (PCI).

Hvordan er Anginasmerter?

Vanlige symptomer på angina

brystsmerter, vanligvis midt i brystet. følelse av trykk, vekt eller press på brystkassen. smerter andre steder enn i brystet, for eksempel i øvre del av magen eller bak i ryggen. smerter som stråler ut i én eller begge armer, eller opp i kjeven og halsen.