Hvor lenge kan man gå med sprukket blindtarm?

Hvordan starter blindtarmbetennelse?

Det begynner som regel med magesmerter rundt navlen eller i øvre del av magen. Etter få timer vandrer smertene til nedre, høyre del av magen. Smertene forverres når barnet beveger seg. Pasienten har nedsatt appetitt, er ofte kvalm, og kan enkelte ganger kaste opp.

Kan en betent blindtarm gå over?

Blindtarmbetennelse kan utvikle seg på fleire vis:

Han kan gå over av seg sjølv. Betennelsen kan vare ei tid med litt smerte i magen og av og til feber. Blindtarmen kan sprekke. Det er ein fordel å operere ein betent blindtarm før infeksjonen blir alvorleg.

Er blindtarmbetennelse akutt?

Hva er blindtarmbetennelse? Blindtarmen (appendiks) utgår fra tykktarmens første stykke som et vedheng. Infeksjon i dette vedhenget kalles blindtarmbetennelse (appendicitis). Det er alltid en akutt tilstand.

Hvor lang tid tar det å komme seg etter blindtarmbetennelse?

3 uker. Du vil som regel få reise hjem dagen etter operasjon. Dersom du er operert for en sprukket blindtarm kan det bli nødvendig med et par dager ekstra på sykehuset for ytterligere behandling med antibiotika.

Er gastroenteritt smittsomt?

Bakteriell gastroenteritt kan smitte ved inntak av kontaminert vann eller matvarer. Smitte fra person til person ved fekal-oral kontakt under uhygieniske forhold kan forekomme (sjelden ved salmonella og campylobacter, vanligere ved shigella).

Hva kan blindtarmbetennelse forveksles med?

Symptomer på blindtarmbetennelse kan forveksles med andre sykdommer som gastroentreritt (betennelse i mage- og tarmkanalen), forstoppelse, irritabel tarm syndrom, urinveisinfeksjon, Crohn’s sykdom eller infeksjon i bekkenet.

Hvordan bekrefte blindtarmbetennelse?

Man undersøker urinen. Legen trykker på magen, og prøver kanskje med en finger i endetarmen å trykke mot blindtarmen. Kvinner får ofte i tillegg foretatt en gynekologisk undersøkelse. Det finnes ikke én enkeltundersøkelse som med sikkerhet kan bekrefte eller avkrefte en blindtarmbetennelse.

Hvordan sjekke om man har nyrebekkenbetennelse?

Nyrebekkenbetennelse er en betennelse i øvre urinveier og i nyrebekkenet. Typiske symptomer er feber, frysninger, flankesmerter, kvalme, brekninger og smerter i korsryggen.

Har man høy CRP ved blindtarmbetennelse?

Blodprøver som kan tyde på infeksjon, slik som CRP og hvite blodceller tas ofte ved mistanke om akutt blindtarmsbetennelse.

Hvordan stille diagnose blindtarmbetennelse?

Diagnose
  • stram bukvegg på høyre side (på grunn av en reflektorisk muskelspenning som beskytter den ømme blindtarmen)
  • smerter når trykk mot bukveggen i høyre side plutselig opphører (slippømhet)
  • indirekte ømhet (smerter i høyre side ved trykk i venstre)
  • smerter oppe til høyre når legen kjenner i endetarmen.

Har hatt vondt i magen i flere dager?

Kommer smertene plutselig og akutt bør du ringe legevakten, eller legen din, og spørre om råd. Har du hatt langvarige plager, men ikke funnet ut av hva det gjelder, bør du søke hjelp. Har du mange i familien med tarmkreft, eller er over 50 år, bør du være ekstra på vakt og ha lavere terskel for å oppsøke lege.