Hvor lenge gjør en forstuet tommel vondt?

Hvordan vite om man har forstuet tommelen?

Symptombilde
  1. Fingeren hovner opp.
  2. Fingeren blir smertefull og øm å ta på.
  3. Fingeren stivner fordi leddkapselen og leddbåndet overstrekkes.

Hva er forskjellen mellom brudd og forstuelse?

Ved forstuing sitter ikke skaden på knokkelen, men på leddbåndene. Om disse blir strukket kraftig eller røket over er det smertefullt og skaden minner om brudd. Om du er usikker på om skaden er brudd eller forstuing skal du behandle den som brudd.

Er fingeren min brukket?

Hvis smertene er sterke, hevelsen er stor eller det er feilstilling, bør det gjøres røntgenundersøkelse for å utelukke bruddskade. Det ikke nødvendig med lege- og røntgenundersøkelse hvis det bare er lett hevelse og ømhet og fingeren kan bøyes og strekkes.

Hvordan vet man om hånden er brukket?

Symptomer:
  1. Smerter.
  2. Hevelse.
  3. Blåfarget hud som følge av blødning.
  4. Eventuell feilstilling.
  5. Redusert evne til å bruke eller belaste hånd/fingre.

Hvor lang tid tar en forstuelse?

Dette ledsages som regel av større eller mindre hevelse og smerter når en prøver å gå på foten. Avhengig av hvor alvorlig skaden er, varer disse symptomene fra 1 til 4 uker, men det kan være ubehag ved større skader i opptil 3 måneder. Med skikkelig gjenopptrening vil de fleste bli helt bra.

Hvordan støtte opp vond tommel?

Ved lettere plager kan en støtteskinne (ortose) til tommelen, for eksempel av typen PUSH-ortose, eller en myk ortose i neoprene, gi smertelindring og støtte. Du kan kjøpe hjelpemidler som letter dagliglivet. Betennelsesdempende legemidler eller å sprøyte kortison i leddet kan lindre ubehaget.

Hvor lenge skal man ha på ispose?

Kjøl ned skadeområdet med ispose, isspray, isbiter, snø eller kalde omslag. Nedkjølingen bør vare i 20 minutter og gjentas 2 – 4 ganger det første døgnet. C: Compress. Det viktigste tiltaket.

Kan ikke bøye tommelen?

Tommelartrose er en sykdom der brusken i leddet hvor tommelen møter håndleddet blir tynnere. Det kan gi smerte ved bevegelse i tommelen og nedsatt kraft i tommel– og pekefingergrepet. Artrose i tommelens rotledd er den nest hyppigste formen for slitasjegikt i hånden.

Hva er forskjellen på brist og brudd?

Et hårlinje-brudd er et inkomplett brudd, en sprekk som ikke går gjennom hele benet. Det skyldes vanligvis en forholdsvis liten skade. En brist – et ”greenstick” brudd er et inkomplett brudd som kan sammenlignes med det å bryte av en gren på et ungt tre. Bare den ene siden av benet brekker slik at benet blir bøyd.

Hva bør du gjøre ved mistanke om forstuing?

Kontakt lege eller legevakt ved kraftig forstuing og ved mistanke om brist eller brudd. Hvis det er fare for at det er brudd i nakken eller ryggsøylen, ring 113.

Hvordan vite om det er brudd i foten?

Brudd i foten skyldes en eller annen form for skade. Det oppstår smerter, hevelse og nedsatt funksjon. Ved undersøkelse kan man se hevelse, hudblødning, eventuelt skjevstilling eller åpent sår. Legen kan påvise ømhet, eventuelt ustabilitet og «knitring» mellom bruddendene.