Hvor lenge er man smittsom når man har kyssesyken?

Hva er farlig med kyssesyken?

For de aller fleste er kyssesyken mer ubehagelig enn farlig. Normalt varer kyssesyken i to til fire uker, men noen vil være syke enda lenger. I svært få tilfeller kan det oppstå komplikasjoner. Dette kan være lungebetennelse, skader på luftveiene eller sykdommer som hjernehinnebetennelse og hjertebetennelse.

Hvor lenge er man smittsom?

– Du kan smitte andre 1-2 dager før du får symptomer, og 2-3 dager etterpå. Det er også mulig å smitte noen i et par dager etterpå, men da skal det litt mer til, forteller Øverbø.

Hvordan starter kyssesyken?

Sykdommen starter ofte med en periode som kan vare fra noen dager til 1-2 uker, hvor du kan føle deg slapp og syk, har nedsatt matlyst, fryser og har hodepine. Deretter kommer de typiske plagene med vondt i halsen, høy feber og hevelser på halsen.

Hvor lenge er man syk med kyssesyken?

Du blir syk 3-6 uker etter at du er blitt smittet. Sykdommen varer i litt mer enn 1 uke, og det går som regel 2-3 uker før du føler deg frisk igjen. Enkelte bruker lengre tid på å bli friske. Etter at du er blitt frisk, kan du føle deg matt og trett i noen uker.

Hvor fort smitter kyssesyken?

Smittsomhet og inkubasjonstid

Tiden fra smitte til eventuelle symptomer er fire til seks uker.

Kan man jobbe når man har kyssesyken?

Hvis milten har blitt forstørret bør aktivitetsnivået reduseres så lenge milten er forstørret. Kyssesyke kan medføre miltruptur og aktiviteter som kan gi traume mot milten i form av eksempelvis slag eller støt bør unngås i minst 4 uker.

Kan man kysse når man har kyssesyken?

Unngå kyssing

Loennechen, Sjefslege på Volvat Medisinske Senter, har mye kunnskap om kyssesyken, og forklarer hvordan du best mulig kan unngå å få sykdommen. – Halssmerter, høy feber, hovne lymfeknuter på halsen og svelgebesvær er tydelige symptomer på kyssesyken, forteller han.

Kan milten sprekke når man har kyssesyken?

En fryktet – men veldig sjelden komplikasjon av kyssesyke, er at milten sprekker. Dette skjer i 0,1 prosent av tilfellene, så risikoen for at det skal skje deg, er veldig liten. Men det er nettopp denne risikoen som er årsaken til at de som er, eller nettopp har vært syke, blir advart mot hard trening.

Når er man ikke smittsom lenger?

Etter 7 dager vil nærmest ingen være smittsomme lenger, og for de fleste vil man heller ikke i tidsrommet 5-7 dager etter symptomstart vært smittsomme heller.

Når er man mest smittsom med Corona?

Du kan smitte andre når du holder på å bli syk og er helt i starten av sykdomsforløpet. Det er gode holdepunkter for at du er mest smittsom en til to dager før du får symptomer.

Hvor lenge er man positiv med Covid?

Hvor lang tid etter smitte kan en PCR-test bli positiv? – PCR vil vanligvis holde seg positiv i 2–3 uker etter at du er smittet, men kan ofte være positiv lengre og i sjeldne tilfeller kan den forbli positiv i opptil 3 måneder, sier Øverbø.