Hvor lenge er det vanlig å ha hetetokter?

Hvordan vet man at man har kommet i overgangsalderen?

De mest kjente symptomene på overgangsalderen er uregelmessig menstruasjon, hetetokter og humørsvingninger. Et mindre tydelig, men svært normalt symptom, er forandringer i slimhinnene i skjede/urinveier. Disse symptomene kan også oppstå uten at du er i overgangsalderen og de kan også ha andre årsaker.

Hvordan bli kvitt hetetokter overgangsalder?

For å lette hetetoktene og nattesvetten kan du:
  1. Sørge for å få regelmessig mosjon.
  2. Bruke lettere klær.
  3. Holde soverommet kjølig om natten.
  4. Prøve å redusere stress.
  5. Unngå potensielle triggere, som sterk mat, koffein, røyking og alkohol.

Hva skjer med kroppen når man slutter med østrogen?

Ved overgangsalderen stanser produksjonen av østrogen (og progesteron) i eggstokkene, og dette kan føre til overgangsplager. Tilførsel av østrogen – hormonbehandling – kan stoppe disse plagene, men det kan også øke risikoen for blant annet hjerneslag og brystkreft.

Hva skjer med brystene i overgangsalderen?

I overgangsalderen

Når det begynner å bli færre egg i eggstokkene, synker mengden kvinnelige kjønnshormoner i kroppen. Det kan gjøre brystene spente og ømme. Etter overgangsalderen svinner melkekjertlene og melkegangene inn, og blir delvis erstattet av fettvev.

Hvordan redusere hetetokter?

Drikk mye vann, gjerne isvann. Vær forsiktig med sterkt krydret mat, alkohol og kaffe. Sengetøy i naturmaterialer, som for eksempel bomull og silke, absorberer svette bedre enn syntetiske stoffer. Unngå å røyke – dette kan redusere hetetoktene.

Hva kan hetetokter være tegn på?

Hetetokter er oftest forbundet med overgangsalder, og hormonendringer, men det kan også være andre grunner til hetetokter. Menn kan også oppleve hetetokter, og disse bør ha lav terskel for å oppsøke lege.

Hvordan føles hetetokter?

Hva er hetetokter? Cirka 80 % av alle kvinner i overgangsalderen opplever hetetokter. En hetetokt er en plutselig varmefølelse, som kan vare i alt fra noen få sekunder til flere minutter. Nattlige hetetokter er vanlige og kan være så ubehagelige at de fører til søvnforstyrrelser.

Hva er symptomer på tidlig overgangsalder?

Symptomer på tidlig overgangsalder

De vanlige symptomer med hetetokter, nattesvette og dårlig søvn viser seg. Etter hvert kan det på grunn av østrogenmangel komme symptomer fra skjede og urinveier med smerter ved samleie, utflod, tilbakevendende urinveisinfeksjoner, eventuelt hyppig vannlating.

Hva er tidlig overgangsalder?

Før fylte 40 er imidlertid definisjonen på tidlig overgangsalder. – Hvis du kommer i overgangsalderen før 40 år heter det prematur overgangsalder, og før 45 år er det vi kaller tidlig overgangsalder, opplyser gynekologen og legget til at omtrent 1 prosent av alle kvinner kommer i det som kalles prematur overgangsalder.

Hva slags plager kan kvinner få i overgangsalderen?

De vanligste symptomene i overgangsalderen er hetetokter og svettetokter, eller nattesvette, blødningsforstyrrelser, hjerteklapp, urinveisplager og tørr skjede. I tillegg opplever mange psykiske symptomer som irritabilitet, humørsvingninger og nedstemthet.

Hva er best mot hetetokter?

Reseptfri behandling

Dersom du ønsker østrogenfri behandling mot hetetokter kan du prøve det reseptfrie legemidlet Remifemin. Legemidlet inneholder ikke østrogen eller planteøstrogen. Dette er en veldokumentert behandling mot hetetokter og svetting/nattesvette. Legemidlet har klinisk dokumentert effekt.