Hvor får man b-vitamin?

Hvordan få i seg nok B-vitamin?

For å unngå mangelsykdommer er det viktig med et balansert kosthold med mye frukt og grønt som er de viktigste kildene til Bvitaminer. Det er som får i seg anbefalt mengde med 500 gram frukt og grønt hver dag.

Hva kan mangel på B-vitamin føre til?

Ubehandlet B-vitaminmangel kan føre til anemi (blodmangel) og skade på nervesystemet. De første tegnene på B-vitaminmangel er ofte tretthet og smerter på tungen. Hvis nervesystemet har tatt skade, kan symptomer som nummenhet og prikking i føttene, dårlig balanse og nedsatt følelse forekomme.

Hvilken mat inneholder B12?

Vitamin B12 finnes kun i animalske matvarer. Gode kilder er lever, oksekjøtt, svinekjøtt, melk, ost og egg og fet fisk.

Hvorfor trenger vi vitamin B?

Vitamin B12 er viktig for dannelse av røde blodceller og arvestoffet DNA. I tillegg er vitaminet viktig for at vitamin B9 (folsyre) skal virke og for vedlikehold av nervesystemet vårt. Vitamin B12 er også viktig for omsetningen av karbohydrater, fett og proteiner i kroppen.

Er B-vitaminer vannløslige?

Alle Bvitaminene er vannløselige, og lagres derfor ikke i kroppen med unntak av B12vitamin.

Hvorfor får man Folsyremangel?

Dårlig kosthold: Variert kosthold med grønnsaker og grove kornprodukter er viktig for å få i seg nok folsyre. Ved langvarig ensidig kosthold eller lavt matinntak er risikoen høy for folsyremangel.

Når på døgnet skal man ta B-vitaminer?

Kosttilskudd på morgenen

Generelt kan man si at tilskudd som bidrar til økt energi tas om morgenen. Kalsium og kobber bør tas om morgenen, da de aktiverer nervesystemet og fungerer som en PÅ-knapp. Bvitamin bør tas om morgenen, ettersom man kan oppleve økt energi av den.

Er det farlig å ta for mye B-vitaminer?

Mange tar Bvitaminer som kosttilskudd uten at de trenger det. Kombinasjonen av B6– og B12vitaminer kan til og med være skadelig. Mange friske personer tar høydose vitamin B-tilskudd.

Hvilke vitaminer er det lettest å få mangel på?

Det er derfor viktig at du passer på å nok vitaminer gjennom kosten du spiser. De vitaminene som du lettest kan lite av i norsk kosthold er vitamin A og D.

Hva skjer med kroppen ved vitamin mangel?

I begynnelsen viser vitaminmangel seg ved at du blir trett, får nedsatt muskelkraft og dårlig appetitt. Senere får du de klassiske mangelsymptomene, avhengig av hvilket vitamin du mangler. Symptomene kan nesten alltid behandles med det gjeldende vitamin, uten at du får varige problemer.

Hva skjer med kroppen når du mangler B12?

Vitamin B12mangel kan gjøre deg blodfattig. Det betyr at blodet ikke er i stand til å frakte oksygen rundt i kroppen så godt som det burde. Langvarig B12mangel kan også gi permanente skader på nervesystemet. Vitamin B12mangel behandles med vitaminpiller eller injeksjoner.