Hvor er melkekjertlene?

Hva er tegn på brystkreft?

Symptomer ved brystkreft
 1. kul i brystet.
 2. kul i armhule.
 3. sår på huden over brystet.
 4. inndragninger av hud eller brystvorte.
 5. brystvorte som peker i en annen retning.
 6. misfarginger eller rødhet i huden på brystet.
 7. eksemliknende forandringer/utslett på eller rundt brystvorten.
 8. hudfortykkelse/appelsinhud på brystet.

Hvordan oppdage forstadie til brystkreft?

Men oppdager du en ny kul eller en forandring som du er usikker på, bør du få den vurdert av lege.

Synlige forandringer i brystet
 1. Kul eller hevelse i brystet og/eller i armhulen.
 2. Inndragning eller søkk i huden på brystene.
 3. Brystvorte som trekker seg innover eller peker i en annen retning enn det som er vanlig.

Hvordan kjenner jeg forskjell på kuler i brystet?

For at du skal kunne kjenne en kul i brystet må den ha en viss størrelse, kuler som er mindre enn 1 cm er vanskelig å kjenne og oppdages som oftest ved mammografi eller ultralyd.

Hvordan føles en kreftkul ut?

Maligne kuler føles harde og faste, og er nærmest ubevegelige under huden. Alle harde kuler bør derfor sjekkes av en lege. Mykere kuler, som syster, er vannfylte kuler som ikke er harde å ta på og som man enkelt kan flytte rundt på under huden.

Hvor mange melkekjertler har man?

Brystene består av en sentral gruppe av 15 til 25 enkeltkjertler omgitt av rikelig bløtt fettvev. Hver enkelt kjertel har sitt eget utløpsrør, en melkegang, som munner ut på den mer eller mindre fremspringende brystvorten (papilla mammae).

Hvem kan få brystkreft?

Brystkreft kan oppstå i alle aldre, men tilstanden er langt vanligere hos eldre kvinner enn hos yngre. Risikoen for å utvikle brystkreft i løpet av et helt liv er cirka ti prosent, med andre ord vil én av ti kvinner få brystkreft en eller annen gang i løpet av livet.

Hvor kan man amme?

Kjøpesentre, stormagasiner og barneklesbutikker har ofte ammerom, som er stille og private med behagelige stoler og stellebord. Mange kafeer og hotellobbyer tar også godt imot ammende mødre. «Hvis du er litt nervøs, kan du se etter ammevennlige steder før du går ut, slik at du vet hvor du kan ta en matepause.

Kan man merke brystkreft?

Brystkreft i tidligste fase kan man verken se eller merke. Som regel oppdages brystkreften før den rekker å gi noen symptomer eller plager, enten ved at den oppdages gjennom en rutineundersøkelse eller fordi du ved en tilfeldighet har kjent en kul i brystet.

Kan man ha brystkreft uten kul?

Symptomer på brystkreft

– Det er avgjørende at kvinner er bevisste på at kul i brystet ikke er det eneste symptomet på brystkreft. Hvis de er bekymret over noen brystsymptomer, er det best å det undersøkt av en lege så fort som mulig.

Hvordan starter brystkreft?

Brystkreft kan forekomme når celler i brystet begynner å vokse unormalt. Disse cellene danner en svulst. For å avgjøre om en kul i brystet er godartet eller ondartet er det nødvendig med mammografi og/eller ultralyd, samt en vevsprøve. For at vi skal kunne kjenne en kul i brystet må den ha en viss størrelse.

Kan blodprøver bevise om du har brystkreft?

Forskere fra Houston Methodist Research Institute konkluderer med at bestemte biomarkører i blodbanen, enzymet CPN, kan avsløre begynnende vekst av kreftsvulst i brystet. Når teknologien er på plass, kan en enkel blodprøve være nok til å oppdage tidlige stadier av brystkreft, ifølge forskerne.